3-4 milliárddal zsebeli ki a fővárost az állami kukás cég

-

Az évi 20-22 milliárd forintos budapesti szemétdíjból csak 18 milliárdot fog visszakapni a főváros. A többit lenyeli az induló állami szemetes holding.


A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Holding (NHKV) áprilistól kezd működni. Országosan szervezi a hulladékkezelést, de a közszolgáltató cégektől nem veszi át a begyűjtést, feldogozást. A mamutcéggel a kormánynak az a célja, hogy egységesebbé, hatékonyabbá és stabillá tegye a hulladékgazdálkodási rendszert. A szemétdíjat már a holding szedi be, ő bocsátja ki a számlát, majd kifizeti a szolgáltatókat.


A szolgáltatásra kifizetett díjat a holding különböző mutatók alapján utalja a szolgáltatónak. De ez nem jelenti azt, hogy a begyűjtött szemétdíjat mind visszakapják. Lesz olyan, aki kevesebbet kap, ebbe a helyzetbe kerül a főváros. Egy közelmúltban tartott egyeztetésen az NHKV képviselője arról tájékoztatta a fővárosi önkormányzatot, hogy csak az eddig beszedett szemétdíj 80 százalékára számíthat. A 20-22 milliárd forintból így várhatóan csak 18 milliárdot kap vissza az NHKV-tól.

Ez azért lesz kellemetlen, mert a szemétdíjon eddig keletkezett 15 százalékos hasznot, nagyjából 3 milliárd forintot, a főváros a takarításra csoportosította át az FKF költségvetésében. Ez tette ki a 6 milliárdos takarítási költség felét. Most, hogy a holding elvonja ezt a forrást, a fővárosnak máshonnan kell előteremtenie néhány milliárdot, vagy a takarítást kell szerényebbre fognia.


Orbán Viktor üdvözli Szaniszló Sándort a Fővárosi Közgyűlésben


Kevés igen

Hogy a főváros ne maradjon hoppon, az MSZP-s Szaniszló Sándor azt javasolta a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, hogy a főváros 15 százalékkal csökkentse a szemétdíjat. Bár az NHKV így is elvonna pénzt, de a gesztusértékű javaslat szerint így legalább évi 4-5 milliárd forinttal nem a fővárosi családok finanszíroznák a vidéki települések hulladékgazdálkodási veszteségeit. Szaniszló javaslatával egy átlagos család 39 ezer forint helyett 33 ezer forint kukadíjat fizetett volna.


A javaslat eléggé felkavarta a közgyűlések végét jellemző álmosító légkört. Olyannyira, hogy Tarlós István főpolgármesternek megtetszett az ellenzéki ötlet. De csak azzal a megkötéssel, hogy 15 helyett 7,5 százalékos csökkentésről határozzanak. Ezt a díjmérséklést még április 1-ig megtehette volna a főváros. A főpolgármester azonban hiába támogatta a szocilista képviselő javaslatát, a fideszes polgármesterek többségét nem győzte meg, nem sikerült elegendő igen-szavazatot kapnia.

Szaniszlónak viszont megszavazták azt a javaslatát, hogy a főpolgármester tájékoztassa a kormányt arról, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs lehetősége a 4-5 milliárd forint többlethiány kigazdálkodására. A szemétszedésen keletkezett nyereség, az NHKV által elvont forrás Tarlós szerint egyébként nem éri el a 4 milliárd forintot, valójában 3 milliárd forintról van szó.

Azt Tarlós kezdeményezésére kihagyták a szövegből, hogy a főváros „a sorozatos forráselvonások miatt” nem tud megbirkózni a több milliárdos hiánnyal. A módosításra azért volt szükség, mert Tarlós nem bízott benne, hogy a fideszes képviselők megszavazzák a kormány intézkedéseire negatívan utaló indoklást. A javaslatba az is belekerült, hogy a főpolgármester Kocsis Máté (Fidesz) társaságában egyeztetne Orbán Viktorral.