29 boltos jött rá a vasárnapi zárva tartás óta, hogy piacot nyitna

-

Legalábbis ennyi esetben adtak ki szakvéleményt a kormányhivatalok.


Egyes boltok azzal kerülik ki a vasárnapi zárva tartást, hogy piaccá minősíttetik az üzletük területét. Ehhez a helyi jegyző engedélye, és a kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és népegészségügyi szakhatósági állásfoglalása kell.


A kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökség ilyen állásfoglalásokat a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta, vagyis március 15-e után 29 alkalommal adtak ki az önkormányzatok jegyzőinek, írták megkeresésünkre.

Azt egyelőre nem küldték el, hogy ebből mennyi kapott pozitív elbírálást, és azt sem, hogy pontosan mely önkormányzatokról van szó. Rákérdeztünk erre is, ahogy megválaszolják, azt is közöljük.


A 29-ből többre is fényt derült

Először az RTL Klub Híradója számolt be egy balatonfenyvesi és egy balatonakali CBA-ról, ahol azért tarthatnak nyitva vasárnap is, mert az üzlet területét piaccá nyilvánították. A balatonfenyvesi boltról a Népszabadságban azt írták, vasárnap csak egy málnaárus árválkodott az üzlet mellett. Azóta az NGM is megvizsgálta a két boltot, a balatonfenyvesi eset miatt eljárást is kezdeményeztek.


A héten lapunk is írt arról, hogy három révfülöpi bolt is a piacos szabály miatt tud vasárnap nyitva tartani.

A CBA közleményben reagált a hírekre, eszerint kirúghatják azokat a boltokat a hálózatukból, amelyek nem tartják be a vasárnapi nyitva tartásról szóló szabályokat.

A kormányszóvivő, Kovács Zoltán szerdán arról beszélt, ha valóban kiskapu van a szabályozásban, elképzelhető a szigorítás.