2800 fős sátortábort számoltak fel Párizsban a rohamrendőrök

Fotó: NurPhoto / Julien Mattia

-

Sátrakban éltek a menekültek Párizs északi részén, a befogadóközpont közelében. A rendőrség pénteken felszámolta a tábort.


Az észak-párizsi Porte de La Chapelle kerületben vertek sátrat a menekültek, összesen 2771 ember, köztük sok gyerek - mondta Gerard Collomb francia belügyminiszter. Péntek reggel a rendőrség buszokkal és furgonokkal szállította el őket. Collomb azt is elmondta, a kormány ellenzi az ideiglenes, de illegális sátortáborok elszaporodását Párizsban. A helyzet azóta tarthatatlan, mióta Anne Hidalgo, Párizs polgármestere megnyitotta a befogadóközpontokat a fővárosban - mondta a belügyminiszter. Macron arra kérte Collombot, dolgozzon ki egy tervet ahhoz, hogy aki Franciaországba érkezik, legkésőbb 6 hónapon belül megtudja, befogadják-e, vagy visszatoloncolják.A párizsi rendőrfőkapitány azt mondta, 350-en vettek részt az akcióban. Dominique Versini, a párizsi városháza hivatalnoka szerint naponta 100-an érkeztek a Porte de La Chapelle kerületbe Afrikából és a Közel-Keletről.


Tajani aggódik

Európa alulbecsüli az Afrikából érkező tömeg mértékét és komolyságát - idézi a Telegraph Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét. Az elnök az okokról is beszélt:


Népességrobbanás, klímaváltozás, elsivatagosodás, háborúk,

emiatt indulnak útnak az afrikai emberek - mondta Tajani. Az elnök szerint van az a helyzet, amikor jobban megéri átkelni a Szaharán és a Földközi-tengeren, mint a háború vagy éhínség sújtotta országban maradni.
Tajani szerint akkora anyagi segítséget kell nyújtani az afrikai országoknak, hogy olyan körülményeket tudjanak teremteni, ahonnan nem kényszerülnek menekülésre. Az idén Olaszországba érkezett 85 ezer ember többsége a szub-szaharai országokból származik, ezeket az országokat kellene segíteni.