28 év börtön a legnagyobb amerikai ételmérgezés okozójának

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Stewart Parnell mogyoróvaja miatt kilencen haltak meg és több százan megbetegedtek.


A tömeges szalmonellafertőzések 2008-2009-ben történtek 46 szövetségi államban. Fertőzött mogyoróvaj fogyasztása miatt 9-en haltak meg, 714 ember kapott ételmérgezést, közülük 166-ot kellett kórházba szállítani.

A szennyezett termékek nem közvetlenül a fogyasztókhoz, hanem olyan cégekhez kerültek, amelyek különféle termékek (például keksz, müzli, édesség és jégkrém) gyártásához használták fel összetevőként a mogyoróvajat.

A szalmonellajárvány nyomán az Egyesült Államok történetének legnagyobb élelmiszer-visszahívását rendelték el a hatóságok, több mint 2000 terméket vontak vissza az áruházak polcairól. Brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket is vissza kellett hívni a piacról. A járvány miatt az egész mogyoróvaj-iparág nehéz helyzetbe került: a megrémült fogyasztók minden mogyoróvajas terméktől elfordulnak.


Stewart Parnell, a Peanut Corporation of America mogyoró-feldolgozó vállalat egykori tulajdonosa és a cég kereskedőjeként dolgozó öccse, Michael Parnell ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat. Az ügyészség szerint mindketten tudtak róla, hogy cégük szalmonellabaktériummal szennyezett mogyoróvajat adott el, és hamisította a baktérium jelenlétét igazoló laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.


Judge W. Louis Sands bíró a hétfői ítélethozatalkor indoklásában azt mondta, hogy Stewart Parnell merő nyereségvágyból tette ezt. A 61 éves Stewart Parnell 28 év börtönbüntetést kapott, 56 éves öccsét, Michael Parnellt húsz év szabadságvesztésre ítélte a bíró, illetve egy volt élelmiszer-ellenőr öt év börtönt kapott. Ez az eddigi legsúlyosabb büntetés, amelyet az Egyesült Államokban szabtak ki ételmérgezéssel összefüggésben.

A vádhatóságok életfogytig tartó börtönbüntetést kértek Stewart Parnellre, öccsére pedig 24 év szabadságvesztést.