2700 dollárért bárki találkozhat Hillary Clintonnal

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-


A demokrata elnökjelöltségért kampányoló Hillary Clinton egyik fő prioritása jelenleg a pénzgyűjtés a kampányra, és mint az AFP írja, ennek egyik eszköze, hogy bárki, aki leszurkol 2700 dollárt (ennyi a törvényben rögzített maximum), kezet rázhat Clintonnal, és elbeszélgethet vele. A politikusnak hetente 4-6 ilyen találkozója is van pénzes támogatókkal, akik közé tartozik a Facebook egyik alapítója is.


A cikk szerzője szerint a 2700 dolláros fejenkénti limit könnyen kijátszható lenne a szabályozásban található kiskapuk segítségével, amit más jelöltek ki is használnak, de Clinton nyilvánosan kiállt amellett, hogy csökkentsék a magánadományok szerepét az amerikai elnökválasztásban, így ő ezt nemigen engedheti meg magának.

A politikus mintegy 40 különböző pénzgyűjtő eseményen vett részt azóta, hogy áprilisban bejelentette indulását az elnökjelöltségért. Az első igazán jelentős kampánytalálkozójára szombaton kerül majd sor New Yorkban, amelyen várhatóan több ezer szavazó lesz jelen.

Az AFP szerzője szerint valószínűleg Clinton is egyre kevésbé lesz finnyás a pénzgyűjtés módszereit illetően, hiszen máris célul tűzték ki, hogy több pénzt gyűjtsenek, mint Barack Obama 2012-es újraválasztási kampánya során, amikor egymilliárd dollár jött össze.

Akad olyan politikus is, aki nem hajlandó részt venni a pénzfelhajtásban: Bernie Sanders, Clinton egyik demokrata riválisa úgy véli, hogy „obszcén” időket élünk, amikor „milliárdosok vásárolják meg az amerikai választásokat és jelölteket”.