266 százalékkal több a bejelentett szexuális bűncselekmény Kölnben

-

A rendőrség szerint a növekedés oka lehet az is, hogy mindenkit kértek, minden esetet jelentsenek be.


Kölnben és térségében 66 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon idején - közölte szerdán a kölni rendőrség. A bejelentett szexuális bűncselekmények száma 266,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 18-hoz képest. A rendőrség szerint a megugrásnak oka lehet az is, hogy egyre többen jelentik az ilyen típusú bűncselekményeket, a rendőrség ugyanis az utóbbi hetekben többször kérte, minden egyes támadás miatt tegyenek feljelentést.

Az összes bűncselekménytípust nézve az esetek száma csökkent: a karneváli utcai mulatságok hat napja alatt 2631 feljelentést tettek, ami 7,2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 2835-höz képest.

Ez a rendőrség szerint a többi között azért van, mert több rendőr tartózkodott az utcákon, korán közbeavatkoztak, működött a kamerás megfigyelés, és a legnépszerűbb karneváli helyszíneket kivilágították éjszakára.

Kölnben és környékén rendkívüli intézkedésekkel készült a rendőrség a karneváli szezonra, hogy a szilveszteri támadássorozat ne ismétlődhessen meg. A Die Welt összesítése szerint eddig 1054 büntetőfeljelentés érkezett a szilveszter éjjel történtek miatt, ezek csaknem fele szexuális bűncselekmény miatt. A szexuális támadások és rablások többsége 23 óra és hajnali 1 óra között történt, kétharmaduk a főpályaudvaron és a főpályaudvar előtti téren.

A rendőrség 59 feltételezett elkövetőt azonosított, köztük 25 algériai, 21 marokkói, 3 tunéziai, 3 német, 2 szíriai és egy-egy iraki, iráni, líbiai és montenegrói állampolgárt. A feltételezett elkövetők között vannak kiskorúak, menedékkérők és az országba illegálisan beutazott emberek. Egyeseknek már volt dolguk a német rendőrséggel. Eddig 13 embert helyeztek előzetes letartóztatásba, közülük 5 embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások, illetve nők sérelmére elkövetett, szexuális molesztálással súlyosbított rablások.