26 óra után kiderült, Kövér szerint mi halálos veszély a demokráciára

Fotó: Hajdú D. András

-

Nem az internet, mint arról tegnap az MTI írt.


Csütörtökön fél tizenkettőkor az MTI közölt egy hírt, miszerint Kövér László azt nyilatkozta egy lengyel lapnak, hogy az internet „új totalitarizmusa” halálos veszélyt jelent a demokráciára, valamint a keresztény és konzervatív értékekre.


Pénteken aztán negyed kettőkor egy olyan helyreigazítást közölt az MTI: „tévesen közöltük, hogy Kövér László az internetet halálos veszélyként említette volna.”

Igazából halálos veszélyt nem az internet jelenti, hanem „valójában azokról a különböző gazdasági érdekcsoportokról beszélt, amelyek a demokratikus kormányoknak diktálhatnak” – írták most a távirati irodánál.


A helyreigazított bekezdések

Annak kapcsán, hogy Lengyelországban és Magyarországon is nagy feszültséget okozott az internet beszabályozásának kísérlete, a lap feltette azt a kérdést, hogy milyen mélyen avatkozhat be az állam a polgárok szabadság-szférájába? Válaszában az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy "nem létezik korlátlan szabadság, mert ez előbb-utóbb önmaga ellentétébe fordul", ezért "egyensúlyt kell keresnünk mindannyiunk biztonsága és az egyén szabadsága között". Rámutatott, hogy ebben a diskurzusban részt vesznek "hatalmas nemzetközi konzorciumok és tőkecsoportok, amelyek minden ellenőrzést nélkülözve működnek".

"Ha nem a nép által választott kormányok döntenek azon programok, értékek alapján, amelyeket a választási kampányban bemutatnak, hanem különböző gazdasági érdekcsoportok diktálhatnak a demokratikus kormányoknak Görögországtól Magyarországon, Lengyelországon át egészen az Egyesült Államokig, akkor a világ egy teljesen új korszakba lép" - mondta.

Kövér László szerint mindez "halálos veszélyt" jelent a demokráciára. "A szemünk láttára születik egy új totalitarizmus, amely másként épül fel, mint a kommunizmus vagy a nácizmus. (...) Nem ejt erőszakot a testünkön, hanem az elménket dominálja, kívánságokat, divatot, szükségletet kreál" - tette hozzá, megjegyezve, hogy amit Hollywood propagál, az "nem a keresztény vagy konzervatív értékek világa