256 éves receptjén változtat a vegánok miatt a Guinness

Fotó: hemis.fr / MATTES RenÈ

-

Lehet, hogy nem tudta, de a sör szűrésére sokáig a halak szárított úszóhólyagjából készített halenyvet használták. Az anyag abban segít, hogy a sörben feloldott élesztő nagyobb darabokká álljon össze, és leszálljon a folyadék aljára.


A Guinness receptje 256 éve változatlan, ám a sörgyár arra készül, hogy jövőre mégis hozzányúl az eredeti eljáráshoz. A cég felhagy a halak úszóhólyagjából készült halenyv használatával, hogy a vegetáriánusok és vegánok is nyugodtan fogyaszthassanak sört.

A halenyvre nincs feltétlenül szükség a sör megtisztításához, ám felgyorsítja a folyamatot. Az anyag nem állati eredetű zselatinnal és vörös alga kivonatával is helyettesíthető részben. A cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem tudják pontosan milyen eljárással helyettesítik a hagyományos, halenyves szűrést.

A vegánok nem csak a Guinness főzdét bombázták kérésekkel. 2003-ban az európai parlamentig jutott egy törvényjavaslat, amely kötelezte volna a sörfőzdéket, hogy tüntessék fel az üvegeken és dobozokon, ha a főzés során halenyvet is felhasználtak. A javaslat megbukott, így a vegánok a mai napig nem lehetne teljesen biztosak abban, hogy a sörük készítése során használtak-e állati eredetű terméket.