2500 milliárdot buktak a leggazdagabbak hétfőn

-

Az év első tőzsdei kereskedési napján bezuhantak az indexek, a legtehetősebb befektetők óriási vagyonokat veszítettek.


Rosszul kezdődött 2016 a tőzsdével foglalkozók számára: egy rossz makroadat következtében mindenki a kínai gazdaság lassulása miatt kezdett el aggódni, amire még rátett az Irán és Szaúd-Arábia között egyre inkább elmérgesedő viszony is, így rögtön óriási mínuszokkal indítottak az indexek.

A kínai tőzsdén fel is függesztették a kereskedést, de bőven kijutott a mínuszokból Európának és az USA-nak is. Ezek után nem meglepő, hogy Föld leggazdagabb emberei is buktak, mégpedig nem is keveset: a Bloomberg összeállítása szerint a top öt részvénytulajdonos 8,7 milliárd dollárt, azaz mai árfolyamon valamivel több mint 2500 milliárd forintot.

Közülük a legrosszabbul az Amazon alapítója Jeff Bezos járt, aki egymaga 3,7 milliárd dollárt (1082 milliárd forint) vesztett, miután cége részvényei 5,8 százalékot estek. Aggódni azonban annyira nem kell a cégvezetőért, hiszen vagyona így is 56 milliárd dollárt tesz ki, miután csak tavaly – jórészt a tőzsde szárnyalásának köszönhetően – 31 milliárddal növelte vagyonát.

Nem lesz piros napos ünnep január 4-e Amancio Ortega, a Zara tulajdonosa számára sem, miután cége, az Inditex 3,5 százalékot esett. Ez azt jelenti, hogy Ortega 2,5 milliárd dollárral (731 milliárd forint) kevesebbet könyvelhet el keddre, mint a kereskedés megnyitása előtt, igaz így is maradt 70,4 milliárd dollárja.

A képzeletbeli dobogóra a híres befektető Warren Buffet ért fel 870 millió dolláros (254 milliárd forintos) veszteséggel, de sokat, egészen pontosan 868 millió dollárt bukott a mexikói nagybefektető, Carlos Slim is. A világ leggazdagabb emberének számító Microsoft alapító, Bill Gates viszont megúszta 739 millió dolláros, azaz 216 milliárd forintos bukással.

A Bloomberg összesítette a leggazdagabb 400 veszteségeit is, ők mindent egybevéve 82,4 milliárd dollárral (24 118 milliárd forinttal) lettek szegényebbek hétfőn. Persze nem csak a veszteségekről szólt a nap, hiszen Carl Icahn befektető több mint 210 millió dollárnyi (61,5 milliárd forintnyi) nyereséget könyvelhetett el, ezzel vagyona elérte a 20 milliárd dollárt (5854 milliárd forint).

Keddre egyébként már nagyjából megnyugodtak a kedélyek, és bár az ázsiai tőzsdék ismét mínuszban zártak, ezúttal jóval kisebb, fél százalék körüli veszteségeket láthattak a befektetők. Európában még jobb a helyzet, a londoni FTSE-100 például fél százalékos pluszban állt a cikk írásának pillanatában, míg a francia és német tőzsde is kezd a zöld tartomány felé közelíteni a reggeli veszteségek után. Az amerikai tőzsdék még nem nyitottak ki.