2500 halálos áldozat a nepáli földrengésben, 12 magyart még keresnek

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Biztosan több mint 2200 halálos áldozatot követelt eddig a szombati földrengés, és csaknem ötezer ember sebesült meg. Azt még meg sem próbálták összeszámolni, hányan tűntek el. A Mount Everesten több mint 15 hegymászó halt meg.


A halálos áldozatok száma elérte a 2500-at. 777-en haltak meg Katmanduban, 224-en Bhaktapurban és 151-en Lalitpurban – számolt be róla a Kathmandu Post, Nepál angol nyelvű napilapja. Több mint 4700-an megsérültek.


A számok nem tekinthetők sem biztosnak, sem véglegesnek, mert a 7,1-es erősségű szombati földrengés és a vasárnapi 6,7-es erősségű utórengés miatt rengeteg épület összedőlt, és a mentőcsapatok a helyiekkel együtt még mindig megpróbálnak túlélőket találni a romok alatt.

A földrengések által indított lavinák miatt a Mount Everesten 217 hegymászó eltűnt, 61-et sikerült kimenteni, és 22 ember holttestét találták meg eddig, közölte ugyancsak a Kathmandu Post minisztériumi illetékesekre hivatkozva.Azt egyelőre csak becsülni lehet, hogy hány ember tűnt el. Több száz külföldi turistát biztosan keresnek, köztük 12 magyart is. A magyarok körül öten régebben Nepálban tartózkodtak már, heten pedig egy csoport tagjai, de egyikükkel sem sikerült felvenni a kapcsolatot. Egy másik magyar turistacsoport egyelőre Nepálban rekedt, mert bár vasárnap hazaindultak volna, az utórengések miatt egyelőre nem tudott felszállni a repülőgépük.

A beszámolók szerint a kórházak megteltek, a repülőteret lezárták, a kommunikáció akadozik. A földrengéssel sújtott terület egy része ivóvíz és áram nélkül maradt.

Vasárnap reggel óta külföldi mentőcsapatok is érkeznek az országba, ahova Magyarországról vasárnap délben indult el a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 csoportja. Az UNICEF Magyarország is akcióba lendült: kéri a hazai lakosság segítségét, amely adományait ezen az oldalon keresztül tudja eljuttatni a rászorulóknak.

Az emberek a közösségi média segítségével próbálják megtalálni a hozzátartozóikat, segítő szolgáltatást indított a Google és a Facebook is, míg a Viber ingyenessé tette a Nepálból indított hívásokat.

A földrengés, amelyre egyébként szeizmológusok szerint már régóta lehetett számítani, nemcsak az egymásra zsúfolt, a rengéseknek ellenállni nem tudó lakóházakat pusztította el, hanem Katmandu legjelentősebb épületeit is, például a kilencemeletes Dharhara tornyot, amely 180 embert temetett maga alá.Több száz hegymászó van veszélyben

A Mount Everesten a földrengés, illetve az utórengések indította lavinák lezúdulásakor becslések szerint 700-1000 hegymászó tartózkodott, közülük 3-400 külföldi az alaptáborban. 17, más hírek szerint 22 ember holttestét találták meg itt, és többtucatnyian megsérültek, akiket helikopterrel próbálnak lejuttatni a hegyről.

A hegymászókról főként az alaptábornál feljebb jutóktól érkeztek hírek, javarészt a közösségi médián keresztül.
A bristoli Daniel Mazur az 1-es táborból írt vasárnap délelőtt, az utórengések után. Bejegyzése szerint a tábor kicsiny szigetté vált a 3 oldalról lezúduló lavinák között, amelyeket az utórengések indítottak el.

Az aradi Török Zsolt biztonságban van az 1-es táborban – ezt a Facebookról, a hegymászó oldaláról lehet tudni.


Intre timp, a reusit si Zsolt sa ia legatura cu cei de acasa, probabil prin telefonul lui Justin. E bine, in Tabara 1 si probabil va urma o evacuare cu elicopterul, cand este posibil.Minerva

Posted by Zsolt Torok on 2015. április 26.

Egy másik bejegyzésből pedig az derült ki, hogy Török megjárta a 2-es tábort is, és éppen onnan tért vissza, amikor a földrengés után a lavina lezúdult.

A lavina az alaptábor egy részét temette maga alá, az 1-es és 2-es táborban rekedt hegymászók biztonságban vannak a nepáli hatóságok szerint. Azonban a visszafelé vezető út tönkrement. „Az alaptábor nagy része úgy néz ki, mintha atomrobbanás történt volna” – ezt vasárnap délután írta Twitter-oldalán Alex Gavan romániai hegymászó.