250 millió forintért lehetett volna magyar állampolgárságot vásárolni

Fotó: MTI/MTVA / Julien Warnand

-

Fidesz-közeli üzleti körök tavalyi javaslata alapján 800 ezer euróért szinte bárki magyarrá válhatott volna.


A Népszabadság értesülése szerint tavaly, a letelepedési kötvény sikerén felbuzdult Fidesz-közeli üzleti körök olyan javaslatot tettek a kormánynak, ami alapján gyakorlatilag bárki magyar állampolgárságot vásárolhatott volna, aki képes kicsengetni 800 ezer eurót (közel 250 millió forint), és átment a biztonsági kockázatokat kiszűrő átvilágításon.


A „bizalmas tervezet” szerint a világban él 600-700 ezer olyan, minimum 20 millió amerikai dollár vagyonnal rendelkező család, amely különböző okok miatt nem utazhat szabadon. (Mint írják, gyakran hazájuk kormánya akadályozza a szabad mozgásukat például Észak-Afrikában, a Közel-Kelet országainak egy részén, Indiában, Indonézia, Kínában, Dél- és Közép-Amerika bizonyos országaiban, Oroszországban és nem EU-tag utódállamaiban.) EU-tagországként vonzó célpontot jelentenénk ezeknek a családoknak, és évi 450-650 milliárd forint közti bevételre lehetne számítani, amennyiben az elképzelést megvalósítanák.

A tervben kifejtik, hogy az állampolgárságot mindig egész családok kapnák, legalábbis nyolc főig, onnantól különdíjat számítanának fel. A családot azonban nem a magyar jog szerinti szűk értelemben tekintenék, mert szerintük a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő azonos neműek, vagy az élettársi kapcsolatban élő eltérő neműek összesen 30%-át teszik ki a megcélzott csoportnak, tehát, ha őket nem tekintenék családnak, jelentős bevételtől eshetnének el.

Az országban töltött minimális tartózkodási időt sem kötnének ki, mert ezzel jelentős versenyelőnyre tehetnének szert az olyan országokkal szemben, mint például Málta, ahol hasonló rendszer működik, azonban legalább egy évig az országban kell tartózkodni az állampolgárság megszerzéséhez.

Az állampolgárságért folyamodók átvilágításáról ezt írják: "Mind nemzetbiztonsági, mind nemzetközi kötelezettségeink miatt javasoljuk a szigorú átvilágítást az itthoni adatbázisokban, az Interpolnál, az EU és az USA szerveinél. Az EU és az USA igénybevétele bizonyos információszivárgási kockázatot jelent, ám az esetleges botrányok esetén segít a felelősség áthárításában".

Arra is kitérnek, hogy milyen áldásos hatása lehet módszernek a magyar futball szempontjából: ha nálunk nem kell ingatlant vásárolni az állampolgárság megszerzéséhez, azzal megnyílhat a lehetőség labdarúgók gyors honosítása előtt. A klubok csak öt nem uniós állampolgárságú játékost használhatnak a bajnokságban, de az állampolgárság-vásárlással ez a korlátozás megkerülhető.

A lap úgy tudja, a terv Orbán Viktor asztalán vérzett el (hogy csak átmenetileg vagy végleg, nem tudni), mert a kormányfő nem akart újabb frontot nyitni az Európai Unióval, és nem értett egyet azzal a tervben szereplő javaslattal sem, hogy a külhoni magyarság egyszerűsített állampolgársági eljárását szüntessék meg, mert az bizonyos országokban konkurenciát jelent a kötvényprogramnak.