25 ukrán is meghalt sertésinfluenzában

-

A hírt Tetyana Dihanovszka, az ukrán influenzaközpont igazgatója jelentette be. Azt nem árulta el, pontosan mikor jelentek meg az első megbetegedések. A járvány Örményországban és térségében is terjed.


Olekszandr Kvitasvili ukrán egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a sertésinfluenzás esetek még nem terjedtek el olyan mértékben, hogy járványnak minősítsék a jelenséget.

Szerdán Örményország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy az elmúlt néhány hétben összesen tíz ember halt meg a H1N1 vírussal terjedő sertésinfluenza-járvány következtében a kaukázusi országban.

A térség környező államaiban is megjelent a járvány. Mehmet Müezzinoglu török egészségügyi miniszter a múlt héten a CNN Türk tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy egy hónap alatt nyolc halálos áldozata volt Törökországban a kórnak.

Az iráni egészségügyi minisztérium tavaly decemberi közlése szerint közel 60-an haltak meg az Irán délnyugati részén november közepén kitört járványban.

A sertésinfluenzának nevezett kór 2009-ben okozott globális járványt, miután 2009 áprilisától Észak-Amerikából kiindulva rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűnek minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A szervezet akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18 és fél ezer ember halála volt köthető a H1N1 vírushoz.