25 halott menekültet találtak egy gumicsónakban

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Egy Földközi-tengeren hánykolódó gumicsónakban 25 menekült holttestére bukkantak, a vízi járműről 107 túlélőt sikerült kimenteni – közölte szerdán az Orvosok határok nélkül (Médecins Sans Frontières, MSF) nevű segélyszervezet egyik szóvivője.


A halottak között férfiak és nők is voltak, a testek a csónak aljában hevertek. A migránsokat szállító hajót kedd este fedezték fel – tette hozzá az MSF.

„A kimentett emberek közül 23-nak borzasztó, vegyszer által okozott égési sebei voltak, 7-en közülük olyan súlyos állapotban voltak, hogy Olaszországba kellett őket szállítani” – tájékoztatott Twitteren a segélyszervezet mentőegysége. Hozzáfűzték, hogy két főt helikopteren kellett szállítani.

Az MSF mentőegységei később további 139 migránst mentettek ki egy másik hajóról.

A mentést végző Bourbon Argos nevű hajót, fedélzetén a holttestekkel, csütörtökön várják a dél-olaszországi Reggio Calabriába.

Több mint 3500 Észak-Afrika partjairól indult menekült vesztette életét, vagy tűnt el az idén a Földközi-tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint.

Mentőegységek kedden mintegy 500 migránst helyeztek biztonságba, akik túlzsúfolt csónakokkal vágtak neki a veszélyes tengeri átkelésnek – jelentette az olasz parti őrség.