25 éves mélyponton a kínai gazdaság. Van lejjebb?

Fotó: MTI/AP / Andy Wong

-

Tovább lassult a kínai gazdaság, amely így 25 éves mélypontot ért el. Már a kormány is lassabb, de fenntarthatóbb növekedést szeretne.


Az ázsiai ország gazdasága 2015-ben 6,9 százalékkal bővült, ami nem csak a 2014-ben mért 7,3 százaléktól marad el, hanem az elmúlt negyed század legrosszabb adata is. A negyedik negyedévben ennél is gyengébb, 6,8 százalékos növekedést produkált Kína, míg október-decemberben 1,6 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz viszonyítva, szemben az előző negyedévi 1,8 százalékos növekedéssel.

Bár ezen adatokat szinte bármely más ország megirigyelné, Kína esetében az okoz nehézséget, hogy a gazdaságot éppen a nagy növekedésre építették fel, így a lassulás komoly belső gondokat okozhat. Nem is csoda, hogy néhány éve a kormány úgy döntött: az addig a nehéziparra és exportra alapozott gazdasági modell helyett inkább a szolgáltatásokat és a belső fogyasztást erősítené. Éppen ezért pozitívum, hogy a kiskereskedelem továbbra is nő, igaz, azzal kapcsolatban már egyre többen pesszimisták, hogy az ilyen mértékű növekedés meddig tartható fent.

A mostani adat ugyanakkor nagy meglepetést nem okozott, az elemzők többsége ugyanis ezt várta. A kínai vezetés legutóbb hétfőn ült össze megbeszélni a teendőket és bár a hivatalos média szinte dagadt az önbizalomtól, Hszi Csin-ping elnök már óvatosabban fogalmazott. Szerinte ugyanis stabilizálni kell a rövid távú gazdasági növekedést. A vezetők elismerték azt is, hogy a visszaeső nemzetközi kereslet miatt egyre erősödő nyomás van a gazdaságon.A szakértők már várták a visszaesést


Kína növekedési üteme inkább kérdéseket vet fel, mintsem megnyugtatná a gazdaság miatt aggódókat - kommentálta a friss adatokat a Marketwatch-nak Eswar Prasad, az IMF korábbi Kína-szakértője, a Cornell Egyetem professzora. Úgy véli, a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az olaj ára rég nem látott mélypontra süllyedt, de a tőzsdék is igen rosszul kezdték az idei évet.

A helyi statisztikai hivatal vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani gazdasági növekedés megegyezik a kormány elvárásaival, hiszen korábban többször is beszéltek arról, hogy valamivel alacsonyabb, de fenntarthatóbb növekedést szeretnének elérni.

Mindettől függetlenül a piaci szakértők többsége most azt várja, hogy a kínai kormány gazdaságélénkítő lépésekbe kezd, ami meg is látszott a tőzsdéken, hiszen a Shanghai index a rossz adatok ellenére is 3,2 százalékos pluszban tudta befejezni a kereskedést kedden.