25 év alatt felére csökkent a gyermekhalandóság

Fotó: AFP / WALTRAUD GRUBITZSCH

-

Így sem érték el kitűzött céljukat a segélyszervezetek, ráadásul nagyon nagyok a területi különbségek.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF adatai szerint 1990-ben még 12,5 millió gyerek halt meg, mielőtt elérte volna az ötéves kort. Előrejelzésük alapján a világ történetében először ez a szám 2015-ben hatmillió alá süllyedhet – írta a BBC. Ugyanakkor hozzátették, hatalmas kihívások előtt állunk még ezzel együtt is.


A két segélyszervezet rámutatott arra is, hogy az ENSZ eredeti célkitűzése az volt, hogy 25 év alatt – 1990 és 2015 között – kétharmaddal csökkenjen a gyermekhalandóság, de ez már biztosan nem teljesül.


El kell ismernünk, hogy ez egy óriási előrelépés. De még így is túl sokan halnak meg ötéves koruk előtt megelőzhető okokból... ami arra ösztökél minket, hogy megduplázott erővel kell tovább cselekednünk

– mondta az UNICEF helyettes ügyvezető igazgatója, Geeta Rao Gupta.


A WHO és az UNICEF jelentése szerint naponta 16 ezer gyerek hal meg ötödik születésnapja előtt. Sokan olyan megelőzhető betegségek áldozatai lesznek, mint a malária, a tüdőgyulladás vagy a hasmenés. A halálozások fele pedig az alultápláltsághoz kapcsolódik.

A legnagyobb kockázata a születés utáni első pár napnak van, az egy hónapnál fiatalabbak adják az összes haláleset 45 százalékát.

A jelentés kitér a nagy egyenlőtlenségekre is. Míg egy szubszaharai gyereknek egy a tizenkettőhöz az esélye, hogy nem éli meg az ötödik születésnapját, addig a gazdag országoknál ez az arány csak egy a 147-hez.