24 órán át lőtték a nyulakat húsvétkor Új-Zélandon

-

Több, mint 300 nyúlvadász 27 csapatban lövöldözött a túlságosan elszaporodott nyulakra. 10 000 állatot ejtettek el.


A nagypénteken kezdődött 24 órás nyúlvadászat hagyomány. A szervező Eugene Ferreira szerint a rendezvényt 25 évvel ezelőtt hívták életre Central Otago kerületben, miután a betelepített és elszaporodott nyulak immúnissá váltak a méregre.

"Ez hatalmas mulatság, a vadászok egész éjjel odakint vannak" - mondta Ferriera, hangsúlyozva, hogy a nyulak nagyon nagy problémát jelentenek a helyi gazdáknak, mivel tönkreteszik a talajt és megdézsmálják a termést, különösen a répát és a karfiolt.

A korábbi években az állatvédők hevesen tiltakoztak a gyakorlat ellen, idén azonban egyetlen aktivista sem bukkant fel a rendezvényen. Hans Kriek, a SAFE állatvédő szervezet vezetője ugyanakkor "embertelennek" nevezte az állatok ily módon történő leölését, amelyet szerinte, ha szükséges, képzett szakembereknek kellene végrehajtaniuk.

Az idei győztes csapat 889 nyulat lőtt ki. A szokásos évi nyúlvadászat eddigi legnagyobb zsákmánya 30 ezer példány volt.

Az elejtett állatokat feldolgozás után trágyázáshoz használják. Ferreira szerint a résztvevők régebben haza is vittek néhány példányt, hogy megegyék, de ez ma már nem szokás.


kka \ kut \ gte