24 magyart keresnek a nepáli földrengés után

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

A hétvégi földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, közülük 24 emberrel még keresik a kapcsolatot – mondta el M1 hétfő reggeli műsorában Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul. Eközben a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának emberei rövidesen megérkeznek az országba.


Az eddig 3300 áldozattal járó földrengés helyszínén 48 magyarból 24 még keresi a kapcsolatot a helyi magyar konzulátus, még az elmúlt órákban is újabb magyar hozzátartozók keresték fel őket.


A huzamosabb ideg a himalájai országban tartózkodó magyarok egyike a hétvégén e-mail-ben jelentkezett a képviseleten azzal, hogy jól van. Ugyanezt feltételezik a szintén tartósan Nepálban lévő további négy magyarról, akik a katasztrófa sújtotta területen kívül vannak.

Egy 15 tagú turistacsoportnak vasárnap sikerült elhagynia Nepált, közölte a diplomata. Azzal a 24 magyarral pedig, akiről nem tudnak, e-mailen és telefonon is próbálják felvenni a kapcsolatot. Ezt nehezíti, hogy a katasztrófasújtott területeken nem működnek a telefonvonalak, a helyzetet pedig az utórengések mellett a heves esőzések is rontják.


Rescue 24

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke a csatornának elmondta: az odajutás azért nehézkes, mert a számos utórengés miatt a reptéren nem fogadták a gépeket, de most már néhány órán belül megérkeznek a helyszínre.


A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának, a Rescue 24-nek két vezetője indult el a Nepálba, mindketten több nemzetközi mentésben vettek már részt. Hozzájuk Katmanduban csatlakoznak még más országokból – Amerikából, Ausztráliából, Japánból, Indiából – érkező baptista segítők is. A nemzetközi egység a magyarok vezetésével segíti majd a mentést. Csoportjuk már be is jelentkezett az ENSZ illetékes szervezeténél, és már megkapták, pontosan hol kell majd együtt dolgozniuk a helyiekkel.

Szenczy Sándor azt mondta: segítőik a tervek szerint egy hétig lesznek kint Nepálban. Kitért arra is, hogy az első három nap, a kritikus időszak – amíg nagyobb eséllyel találhatnak túlélőket – hamarosan letelik, de példaként említette: előfordult már, hogy egy földrengés után az ötödik napon találtak a romok alatt életben egy 70 év körüli asszonyt, így a reményt nem szabad feladni.