Éves szinten átlagosan 24 ezer forinttal nőnek idén a nyugdíjak

Fotó: MTI / Földi Imre

-


A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban. Erről az MTI szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára számolt be vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Összesen 2,6 millió nyugdíjast érint az emelés, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz. Az államtitkár közölte: 2011–2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, vásárlóerő-értékük 8,6 százalékkal javult.

Az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint, többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy folytatódik a Nők 40 program, amelynek köszönhetően eddig 150 ezer nő vonult nyugdíjba 40 év munkaviszony után.