24 ezer embert telepítettek ki a Fülöp-szigeteken a szupertájfun miatt

Fotó: MTI/MTVA / Samantha Cristoforetti

-

Mikronéziában öt ember halálát okozta már a Maysak tájfun. Fülöp-szigetek egyik tartományának vezetője a turistákat megkérte, távozzanak.


A Maysak névre keresztelt tájfun várhatóan vasárnap ér partot az ország legnagyobb szigetén, a 48 millió lakosú Luzonon fekvő Aurora tartományban. A szakértők szerint a széllökések sebessége meghaladja majd az óránkénti 160 kilométert.


A szélvihar öt ember halálát okozta, és ezreket tett hajléktalanná, amikor végigsöpört Mikronézián.

A polgári védelem egyik magas rangú vezetője elmondta, hogy elővigyázatosságból mintegy 24 ezer embert evakuáltak a part menti településekről.

A hatóságok szerint a tájfun harminchárom várost és közel ötszáz falut érinthet, áradásoktól és földcsuszamlásoktól is tartani lehet. Aurora tartomány székhelyének polgármestere távozásra szólította fel a turistákat.

A százmilliós lakosságú Fülöp-szigetekre átlagosan húsz erős vihar csap le évente, ezzel az ország időjárási szempontból a világ egyik legveszélyesebb helye.

Minden idők legerősebb tájfunjának, a 2013. novemberi Haiyannak 7350 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.

A Maysakról a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Samantha Cristoforetti olasz űrhajós készített néhány egészen csodálatos és megdöbbentő felvételt. A képeket itt találja.


Frissítés: a tájfun egy trópusi vihar

A fülöp-szigeteki meteorológiai hivatal szombat délután bejelentette, hogy a Maysak trópusi viharrá szelídült, miután a szél ereje óránkénti 115 kilométeres sebességre mérséklődött. Egy szélvihar csak 118 kilométeres óránkénti sebesség felett számít tájfunnak.