230 embert rabolt el az Iszlám Állam

Fotó: Getty Images / Gokhan Sahin

-

A terroristák elfoglalták a Szíria középső részén fekvő el-Karjatein várost és magukkal vittek 170 szunnitát és 60 keresztényt.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője, Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy az Iszlám Állam harcosai a héten ellenőrzésük alá vont városban 170 szunnitát és több mint hatvan keresztényt ejtettek foglyul, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a damaszkuszi kormány hatóságaival.

El-Karjatein fontos csomópont, amely az Iszlám Állam által ellenőrzött területeket kapcsol össze. Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre. Jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe.


Rámi Abder-Rahmán arról is beszámolt, hogy a dzsihadisták névsor alapján keresték az embereket. A fegyveresek olykor egész családokat is őrizetbe vettek, ha menekülni próbáltak.

A 2011-ben kezdődött szíriai felkelés előtt el-Karjateinben tizennyolcezer szunnita muszlim mellett kétezer katolikus és ortodox keresztény élt. A Damaszkuszba onnan elszármazott és megtelepedett keresztények szerint a közép-szíriai városban azóta nem maradt több mint háromszáz keresztény.