23 év után új Pixies-album jelenik meg

-

HÁTTÉR

A kulcsfontosságú amerikai alternatív rockzenekar ugyan 2003-2004 óta újra aktív, ám csupán négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új dalokat rögzít. Április 28-án jön az Indie Cindy. Hogy egész pontosan miről is beszélünk? És miért is fontosak? És mi közük a Nirvanához? Íme.


A Pixies... nos, a Pixies egész egyszerűen megkerülhetetlen. Ugyan a Nirvana vitte be Nevermind című nagylemezével, leginkább pedig a mindent vivő Smells Like Teen Spirit című dallal az alternatív gitárzenét a Music Television aranykapuján át a mainstreambe, ám ami a klasszikus, nyolcvanas évekbeli független gitárzenét illeti, az egyik szent grál és orákulum mégis Black Francis, azaz Frank Black és zenekara. A poszt-punkos, garázsrockos, pszichedelikus, szörf-rockos, szürreális Pixies találta ki ugyanis azt a bizonyos halk-hangos-halk formulát (halk verzé / hangos és dinamikus refrén / halk verzé), amit a kilencvenes évek elején a Nirvana vitt sikerre. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nélkülük másképp szólt volna a Radiohead, a Strokes, vagy a Kispál és a Borz, és hogy David Bowie a rajongójuk (aki amúgy egy Pixies-feldolgozással is tisztelgett előttük). „A Pixies megváltoztatta az életemet” - nyilatkozta Thom Yorke, a Radiohead frontembere, míg első lemezük, a Come On Pilgrim EP producere, Gary Smith a Velvet Undergroundhoz hasonlította zenekart. Róluk azt szokás mondani, hogy fennállásuk alatt kevesen vették meg a lemezeiket - de azok mind zenekart alakítottak.


A Pixies 1986-ban alakult és 1987-ben jelentette meg első nagylemezét a legendás angol lemezkiadónál, a 4AD-nél. Pályafutása első, klasszikus szakaszában négy sorlemezt és egy EP-t jelentetett meg, és tulajdonképpen végig kultzenekar maradt. Nagyjából akkor jutott a legközelebb a mainstream közönséghez, amikor 1992-ben Európában nagy helyeken koncertezett és a U2 Zoo TV turnéján előzenekaroskodott. Nem is érezték jól magukat az arénákban, hamarosan feloszlottak. Nem pont és kizárólag az arénák miatt - ezt tegyük hozzá gyorsan. Többek közt a zenekarvezető-frontember, a később szólóban aktív Frank Black és a basszusgitáros, az 1990-ben Breeders néven saját zenekart is alakító Kim Deal közt feszülő súlyos (részben kreatív) ellentétek következményeképpen.


A zenekar - miután a köztes években gyakran reppentek fel a Pixies feltámadásáról szóló hírlapi kacsák - 2003-ban döntött az újrakezdésről; 2004-ben adta első újra-koncertjeit. Fellépett többek közt a nagyon menő kaliforniai Coachella fesztiválon, aztán 2004-ben kihozott egy új dalt Bam Thwok címmel - ekkor többen is azt gondolták, hogy hamarosan új Pixies-album jelenik meg, de csak egy válogatáslemez jött ki Wave Of Mutilation - The Best Of Pixies címmel (ezt 2009-ben követte egy másik monstre válogatás, a Minotaur című box a zenekar összes nagylemezével és a Come On Pilgrim EP-vel). Azóta, gyakorlatilag évről-évre, retrospektív koncertek és turnék következtek, miközben, ahogy azt mostani nyilatkozatukban a Pixies tagjai elmondták, világossá vált, hogy új dalok nélkül a múltidézés nem nyújtható a végtelenségig.


Tavaly ismét megreccsent a zenekar: Kim Deal basszusgitáros 2013. július 1-én kiszállt az együttesből (bár a többiek állítólag visszavárják a Pixiesbe). Helyére Kim Shattuck érkezett, akit rövid, összesen egy turnényi idő után már egy újabb hölgy, Paz Lenchantin váltott. Ami az áprilisban megjelenő albumhoz vezető utat illeti: tavaly szeptembertől felgyorsultak az események. Először tavaly szeptemberben jelent meg egy EP a rusztikus EP1 címmel, majd 2014 januárjának legelején jött az EP2. Mindkettő digitális és bakelit formátumban.


A bő két évtized után megjelenő Pixies-nagylemez április 28-án jön ki, mégpedig az Indie Cindy címmel. A hivatalos megjelenés előtt néhány nappal, április 19-én, a mindig izgalmas Lemezboltok Napján az album exkluzív dupla bakelitlemez-kiadásban kerül a boltokba. Lemezmegjelenés előtt, március 24-én pedig jön még egy maxi is, EP3 címmel. A számlistákat összevetve egész egyszerűen arról van szó, hogy az album a három EP összecsomagolt változata.


„Négy évvel ezelőtt kezdtük komolyan beszélni új zenéről” - nyilatkozta a New Musical Expressnek David Lovering, a dobos. „Az, hogy új zenét rögzítsünk, szükségszerűnek tűnt - egész egyszerűen nem folytathattuk a turnézást új számok nélkül. A beszélgetésekből próbák, majd felvételek lettek, azzal pedig, ahogyan a dolgok alakultak, mindnyájan igen elégedettek vagyunk.” A zenekar - melyet állítólag még a minden-lében-kanál Bono is kérlelt, hogy készítsen új albumot - azzal a Gil Norton producerrel készítette el az új nagylemezt, akivel a Pixies négy nagylemeze közül hármat, az 1989-es Doolittle-t, az 1990-es Bossanovát és az 1991-es Trompe le Monde-ot rögzítette. A tizenkét dalt tartalmazó új album számait a Pixies 2012 októberében vette fel Wales-ben.