2200 kilométert kamionozott egy ausztrál zsiráf

Fotó: MTI/EPA/Keld Navntoft

-

Asali abba az állatkertbe igyekezett, ahol annak idején megszületett. Ketrecén tolóablak is volt, hogy nézelődhessen.


4,4 méteres magassággal nem könnyű utazni. Az Asali nevű nősténynek viszont mennie kellett a perthi állatkertből, helyet kapott ugyanis a dél-ausztráliai monartói állatkertbe, amely Ausztrália legnagyobb zsiráfcsordájának ad otthont, ahol egyébként Asali megszületett.

„Valószínűleg a valaha volt legnagyobb zsiráfketrecben érkezett haza” – mondta Mark Mills, a monartói állatkert gondozója. „Barátságosnak és nyugodtan tűnik, a zsiráfok jól bírják az utazást; a legnehezebb rész az, amikor be kell őket terelni a ketrecbe az induláskor” – tette hozzá Mills.

A perthi állatkert munkatársai az elmúlt hat hónapban arra tanítgatták Asalit, hogyan sétáljon ki- és be a szállítóketrecéből, hogy felkészítsék az útra, amely során egy tolóablakon keresztül gyönyörködhetett egyebek közt a dél-ausztráliai Nullarbor-síkságban.
„Remélhetőleg valamennyire emlékezni fog azokra állatokra, amelyekkel évekkel ezelőtt találkozott itt” – mondta Mills.

Asali a következő négy hetet karanténban tölti, mielőtt csatlakozna az állatkert hét másik nőstény zsiráfjához. A monartói állatkertben 37 zsiráfborjú született 1995 óta, ezzel a térség egyik legsikeresebb tenyésztési programjával dicsekedhet. A vadon élő zsiráfok száma 40 százalékkal csökkent a legutóbbi évtizedben.