Orbán 21 millióért üzent a briteknek

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Egész oldalas hirdetésben tudatta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarország büszke rájuk - mindezt 21 millió adóforintból. Ennyibe került ugyanis a Brexit előtti napokban közzétett egész oldalas reklám a Daily Mailben.


"A döntés az önöké, de szeretném ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként" - aláírás: Orbán Viktor miniszterelnök. Június 20-án ezzel az egész oldalas hirdetéssel találkozhattak az angol Daily Mail olvasói. A magyar kormányfő ezzel a szöveggel igyekezett maradásra bírni a szigetország lakóit - utólag már tudjuk, csekély sikerrel.

Mostanra az is kiderült: mennyire kellett mélyen nyúlni a központi költségvetésbe a reklámfelületért. Dömötör Csaba, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára írásbeli válaszában közölte: 21 millió forintba került a felület, amelyet a londoni magyar nagykövetség rendelt meg. A hirdetés a kormányzati kommunikáció idehaza jól ismert vizuális elemeiből tevődött össze - az államtitkár szerint ezekért külön nem kellett fizetni, mivel a "felmerülő kreatív költségeket a kormány meglévő kommunikációs szerződései fedezték".

És hogy miért volt szükség arra, hogy Orbán Viktor az uniós kormányfők közül egyetlenként ennyire exponálja magát a témában: "álláspontunk szerint az Európai Unió erősebb a britekkel együtt, és mi örülünk annak, hogy egy ilyen nagy nemzettel egy szövetségben lehetünk." Az államtitkár szerint ez indokolta a szöveg megjelentetését.

Az államtitkári szöveg arra is egyértelmű választ ad, hogy a kabinet mit gondol Magyarország uniós tagságáról: "Magyarország nemzeti érdeke az uniós tagság. Egy erős Európában vagyunk érdekeltek" - írja Dömötör. Eszerint a kabinet nem osztja Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán szóvivő euroszkeptikus, kilépéspárti álláspontját.