21 milliárd dollárba kerülne Trump fala

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Az amerikai belbiztonsági minisztérium számításai szerint 21,6 milliárd dollárba (jelenlegi árfolyamon 6254 milliárd forintba) kerülne megépíteni a falat a Mexikóval közös amerikai határon – jelentette csütörtök éjjel a Reuters hírügynökség, amelynek birtokába került az egyelőre bizalmas jelentés.


A januárban beiktatott Donald Trump amerikai elnök még választási kampányában azt mondta, hogy a fal felépítése 12 milliárd dollárba kerülne, míg Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke, valamint Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője 15 milliárd dollárra becsülte a költségeket.

A belbiztonsági minisztérium számításaiból az is kitűnik, hogy 3,5 évig tartana a vállalkozás, amely nemcsak a fal felhúzását jelentené, hanem a hozzá tartozó védelmi létesítmények kiépítését is.

Trump január 25-én aláírta a fal felépítéséről szóló rendeletét, és azt mondta, hogy a terv kivitelezéséhez haladéktalanul hozzákezdenek.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen létesítmény megakadályozza a kábítószer csempészését, útját állja a bűnözésnek és a törvénytelen migránsok átszivárgásának az Egyesült Államokba, és Mexikó „így vagy úgy megfizeti” a fal költségeit.