209 millióra perelik gyöngyöspatai roma gyerekek a Kliket

-

Elkülönítve gyengébb minőségű oktatást kaptak, ezért perelték be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. A per szerdán indult.


Szerdán indult az Egri Törvényszéken az a kártérítési per, amit 63 gyöngyöspatai gyerek és fiatal indított. A diákok több mint 209 millióra perlik a Klebelsberg Intézményfenntartót, mert szegregálva oktatták őket - közölte az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF).

Ez már a második kör: a Kúria tavaly márciusban megállapította, hogy a gyöngyöspatai roma tanulókat jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregált oktatás miatt alacsonyabb minőségű oktatást kaptak. Emiatt kérnek kárpótlást most. A CFCF szerint a per több szempontból precedenst teremthet, ilyen sok pénzt még soha nem kértek diszkriminációs ügyben. A per 63 felperese minden szegregált osztályban töltött évért félmillióra perli a Kliket. Az érvelés szerint a gyengébb oktatás miatt esélyük sincs továbbtanulni, és a munkaerőpiacon is hátrányba kerülnek.

A tárgyalásról beszámoló heol.hu szerint az alperesi oldalon álló Klik, a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola és a helyi önkormányzat a kereset teljes elutasítását kérte. Az önkormányzatot képviselő ügyvéd szerint, ha jár is pénz, ennyi biztos nem, ő a követelés 10 százalékát tartaná reálisnak.

A per márciusban folytatódik.