2025-ben ilyen lesz a világ

Fotó: AFP / The Picture Desk / AFP / The Picture Desk

-

Minden digitális, genetikailag tervezett, DNS-térképek és automatizált közlekedés, vertikális növénygazdálkodás és kvantumszámítások. A Thomson Reuters tudományos előrejelzői néztek bele a kristálygömbbe, és ezeket látták.


Tévedünk, ha azt hisszük, hogy a digitális eszközök mai összekapcsoltsága teljes és tökéletes. Valójában ez csak a kezdet, a folyamat 2025-re teljesedik ki, amikor járművek, intelligens otthonok, mosogatógépek és hűtőszekrények fognak egymással kommunikálni, hálózatokat, bonyolult, de gördülékenyen működő rendszereket alkotni. Elhagyatott falvak, fejlődésben visszamaradt régiók, mindentől távoli térségek sem maradnak ki belőle, be lesz hálózva az egész világ. Legalábbis a Thomson Corporation és a Reuters Csoport által 2008-ban alapított, New York-i székhelyű multinacionális médiavállalat, a Thomson Reuters tudományos részlegének legújabb jövőbe tekintése, a 2025: Tíz előrejelzés az innovációról szerint. Az elemzés szerzői a következő tíz esztendő legnagyobb társadalmi hatású – valószínűsíthető – tudományos-technológiai áttörését vizsgálták. Megállapításaik újságcikkek, tudományos publikációk, akadémiai, felsőoktatási és kereskedelmi kutatások összesítésén alapulnak. Az online idézettség gyakoriságából, rangsorából és a szabadalmakra vonatkozó nemzetközi adatokból kiindulva tíz tudományos és szabadalmi területet, majd ezeket egyesítve a minden bizonnyal legnagyobb érdeklődéssel követett technológiákat azonosították. Mindent a jelenből olvastak ki.


A 4000 hektáros Ivanpah naperőmű 392 megawattot fog termelni


Például azt, hogy a Nap lesz az első számú energiaforrás, a napenergiát tömegek fogják használni. A ribonukleinsav-(RNA-)-kutatás pedig olyan fejlettségi szintet ér el, hogy némi génmérnökséggel azonosítjuk a szervezetben lévő kórokozókat, így például meg tudjuk előzni a cukorbetegséget és az időskori demenciát. Az emberi genom elemzése továbbra is a tudományos vizsgálatok egyik slágertopikja marad, nano- és Big Data-technológiákkal a testben végezhetünk valós idejű méréseket. 2025-re általánossá válik, hogy az újszülöttekről teljes DNS-térképet készítenek. Megszüntetik, de legalábbis drasztikusan csökkentik a rákkezelés mérgező, káros mellékhatásait, petróleumalapú váltja a cellulózszármazékokból történő csomagolást. A hosszú élettartamú, főként új típusú lítiumion elemek és a könnyű, de masszív, alkalmasint 3D-ben nyomtatott alkatrészek megváltoztatják a gépjármű- és repülőgépgyártást, a szárazföldi, vízi és légi közlekedés egyaránt automatizálódik. Az agrárium és a forradalmi képtechnológiák (organikus LED-ek, 3D-képalkotás stb.) házassága lehetővé teszi magok genetikus tervezését, rengeteg növény otthoni termesztését, vertikális mezőgazdaságot. A szerzők oda lyukadnak ki, hogy nem lesz többé élelmiszerhiány, és az élelmiszerárak sem fognak drasztikusan ingadozni.

2025-ben játszódik a Pacific Rim is


„2025-ből visszatekintve egyszerűnek, kezdetlegesnek tűnik a ma ismert digitális világ. A jobb félvezetők, grafénes, szénnanoszálas kondenzátorok, az új hálózatok, az 5G hatására mindenhol elterjed a vezeték nélküli kommunikáció. Teljes kontinensek, például Afrika is be lesz hálózva” – írják. A legjobb hír, hogy a Star Trekből ismert teleportáció – „Beam me up, Scotty” – sem tűnik majd annyira absztraktnak, sci-finek, mint manapság. 2025-ben kvantumszinten már gőzerővel fogják tesztelni a technológiát. Rossz hír viszont, hogy csak tesztelik, tényleges alkalmazására a jelentős befektetések ellenére sem kerül még sor.