2020 után tényleg betiltják a mentolos cigit Magyarországon

-


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára, Zombor Gábor az Országgyűlésben közölte: európai uniós szabályozás miatt 2020. május 20-a után tilos lesz mentolos cigarettát, cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon.

Az államtitkár ismertetése szerint egy 2014. áprilisi uniós irányelv betiltja a jellegzetes ízesítésű és az alkotóelemeikben ízesítést tartalmazó dohánytermékeket; a tagállamok bizonyos esetben derogációval élhetnek a tiltás tekintetében 2020 májusáig. A tiltás nem vonatkozik a szivarra, a szivarkára, illetve a pipadohányra.

Zombor Gábor minderről az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvényeket módosító törvénycsomaggal kapcsolatban beszélt. A javaslat más részei szerinte kedvező irányba módosítják a csecsemőgondozási díjra és a gyermekgondozási díjra jogosultak egyes csoportjai számára az ellátás kiszámítására vonatkozó szabályokat. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a törvénycsomag meghatározza az oltások alóli mentesülés szabályait, illetve bevezeti a forgalomba hozatali engedély előtti gyógyszeralkalmazás intézményét.