2020-ra mindenhol lesz internet Magyarországon

Fotó: Fotó: Europress/Getty Images/Justin Sullivan / Fotó: Europress/Getty Images/Justin Sullivan

-

Magyarországon még mindig vannak olyan települések, ahol nincsen szélessávú internet. Az EU célja, hogy 2020-ra mindenhol legalább 30 megabiten böngészhessünk. A Nemzetfejlesztési Minisztérium konzultációra hívja a telekommunikációs cégeket, hogy fejleszteni tudjanak az infrastruktúrán.


Hazánkban még mindig közel 500 olyan település van, amelyen nincsenek meg az alap infrastrukturális feltételek a szélessávú internethez. Az Európai Unió Digitális Menetrendjének elvárása viszont az, hogy 2020-ra 100%-os lefedettséggel legalább 30 Megabit/secundumos és 50%-os lefedettséggel legalább 100 Mbps-os internet-hozzáférése legyen az embereknek.

A helyzet megoldására a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. április 15-től 2014. május 5-ig szakmai fórumon egyeztet a hírközlési piac szereplőivel és a szakmai szervezetekkel, hogy milyen beruházások szükségesek és milyeneket terveznek. A kormány célja, hogy Magyarországon 2018 végére mindenhol elérhető legyen a gyors internet, és ezzel az Európai Unió élvonalába kerülhessen. A tárca azt várja, hogy így javíthat az ország versenyképességén és megteremtheti az esélyegyenlőséget a színvonalas oktatáshoz és kutatáshoz és a munkavállaláshoz, valamint javítson a közigazgatási szolgáltatásokon.


Kis magyar valóság

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Magyarországon a háztartások 71 százalékában volt szélessávú internet hozzáférés. A statisztikákból az látszik, hogy nagyjából 7 millió 800 ezer ember használja a szolgáltatást, a legtöbben 1 millió 100 ezren kábelen keresztül és további mintegy 765 ezren pedig xDSL-en. 2013 év végén még mindig majdnem 13000-en használtak modemet, de megnőtt azoknak a száma, akik rendelkeznek mobilinternet hozzáféréssel. Míg 2012-ben 933 ezren fizettek elő, addig tavaly év végén már több mint 3 millió 800 ezren. Az átlagos sávszélesség hazánkban 35,9 megabit/secundum, amely a Bloomberg és az Akamai International felmérése szerint a tizenharmadik leggyorsabb a világon. Ezzel olyan országokat utasítunk magunk mögé, mint Svédország, ahol pont 1 megabittel lassabban töltenek be az oldalak. Meglepő, de az első öt ország között ott van Lettország, Dél-Korea és furcsa módon Románia is. Az ezüstérmes bitek Japánban vannak, itt 50 megabit az átlag, míg az internet Hongkongban a leggyorsabb, itt 63,6 megabiten torrentezhetnek és facebookozhatnak a helyiek.