2020-ig Csányi Sándor vezeti az MLSZ-t

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Egyhangú voksolást követően, ellenjelölt nélkül nyerte meg a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökválasztását, így megőrizte elnöki pozícióját Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Az elnökség két leköszönő tagjának munkáját megköszönte, de a korábbi alelnökről, Tarsoly Csabáról nem ejtett szót. Csányi Sándor a 2014-es év értékelőjében kijelentette: az MLSZ korlátozni szeretné a magyar klubokban szereplő külföldiek számát.


Április 2-án tartotta éves rendes kongresszusát a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Azt már előzetesen lehetett tudni, hogy a főtitkárhoz beérkezett javaslatok alapján új elnököt senki sem akart, de a távozó Tarsoly Csaba, Vízi E.Szilveszter és Kovács Árpád helyét Garancsi István, Nyilasi Tibor és Török Gábor foglalhatta el az elnökségben.


Az MLSZ elnöke tehát ismét Csányi Sándor lett – egyhangú szavazást követően. Hasonlóan nem szavazott senki az MLSZ-elnökség jelöltjei ellen (Dankó Bélánál és Török Gábornál egy tartózkodás volt), így 2015-től Balogh Gabriella, Bánki Erik, Berzi Sándor, Dankó Béla, Garancsi István, Nyilasi Tibor, Anthony Radev és Török Gábor alkotja az MLSZ új elnökségét.


Az MLSZ új elnöksége


Csányi Sándor viccesen elmondta a választás után, hogy titkos szavazást kellene bevezetni, mert nincs ellenszavazat. Ezt követően megköszönte az ezúttal be nem választott Vizi. E Szilveszter és Kovács Árpád elnökségben végzett munkáját – Tarsoly Csabára viszont nem tért ki. Kijelentette: csökkenteni akarja a bürokráciát és erősíteni szeretné az MLSZ szolgáltató jellegét. Csányi hozzátette: eddig a mennyiség tekintetében értek el jó eredményeket, mostantól a minőségre koncentrálnak.


Csányi: Több klub torka véres

A régi-új elnök a közgyűlés elején azt mondta, nem akarja végigdolgozni az eseményt, ezért Vági Márton MLSZ-főtitkárt jelölte levezető elnöknek, ezt a közgyűlésen megjelent hatvan fő el is fogadta. Egy sor technikai szavazást követően megkezdődhetett az érdemi rész is, elsőként a felügyelőbizottság tagjait és elnökét választották meg. Csányi Sándor MLSZ-elnök ezután bemutatta a szövetség éves jelentését.

Elmondása szerint veszteséges, zilált MLSZ-t vettek át 2010-ben, a gazdálkodást azonban sikerült stabilizálni és 2,4 milliárd forinttal gazdálkodhat jelenleg a szövetség – ez a 2010-es összeg hatszorosa. Csányi kijelentette: 31,2 milliárd forintot szerzett a TAO-pénzekből a labdarúgásból, ennek közel egyharmadát az MLSZ gyűjtötte. A szövetség összesen százezer meccset bonyolított le a 2014-es évben – mondta Csányi, aki kiemelte, hogy a női labdarúgásra külön figyelmet szenteltek. Szót ejtett az infrastrukturális fejlesztésekről is, több stadion és rengeteg sportpálya épül/épült meg – reméli, hogy hamarosan a fejlesztések befejeződnek és mindenütt kifogástalan körülmények között lehessen sportolni.

Kijelentette: a szurkolói kártya megmarad, mert sikeres – Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere nem fog örülni. Általa sokkal gyorsabb a jegyvásárlás, visszaélés pedig nem történt a szurkolók adataival. „Akinek van kártyája, annak könnyebb az élete, mint korábban” – mondta Csányi. Szerinte egyesek nem látják a kártya előnyeit, azokat nem várják, akik amiatt háborognak, mert nem tudnak balhézni a stadionokban.

Az eredmények szerinte még nem tükrözik a rengeteg fejlesztést, de komoly eredménynek értékeli, hogy a válogatott még versenyben van az Európa-bajnoki részvételért. Ugyanakkor „komoly előrelépést nem tudtunk elérni”, ezért nagy figyelmet szentelnek az utánpótlás-képzésnek. Szerinte a magyar klubcsapatok eredményes nemzetközi szereplése távoli álom, de bízik benne, hogy Európa középmezőnyébe kerül majd több klub is.

A következő idényben korlátozni szeretnék a külföldi játékosok számát a magyar klubokban – vagy nem adnának utánpótlási támogatást a külföldieket foglalkoztató kluboknak –, de a nemzetközi kupákban szereplő csapatokkal kivételezni fognak. Ezzel az az MLSZ célja, hogy a magyar utánpótlás javuljon és az onnan kikerülők játéklehetőséghez jussanak. (A külföldiek korlátozása többször felmerült Csányi 2010-es elnökké válása óta, legutóbb decemberben írtunk arról, hogy a szövetség bevezetheti a 6+5-ös szabályt – erről bővebben itt olvashat.)

Csányi kijelentette: „több csapat torka véres”, gazdasági szempontból nehéz helyzetbe került például a Győr. Ennek kapcsán felvetette, hogy kevesebb csapat kellene szerepeljen az NBI-ben. Felszólította az MLSZ tagjait, hogy lépjenek fel a fogadási csalások ellen, mert ha nem így tesznek, az „a futball halála lehet”.


Lájkolj minket a Facebookon!