2018 körül lőnék fel a kínai űrállomás első elemét

-

A kínai űrállomás lehet 2024 után az egyedüli az űrben.


Kína 2018 körül tervezi fellőni első űrállomásának központi egységét – közölte csütörtökön egy magas rangú kínai tisztviselő. Az űrmodul fellövése az első – a tervek szerint 2022 körül elkészülő – kínai űrállomás létrehozásának részét képezi.

A központi modul a Tienhö nevet viseli majd, amely a Tejút kínai megfelelője – közölte Vang Dzsongjang, a Kínai Űrtudományi és Technológiai Vállalat szóvivője. Arról is beszélt, hogy a Tienhö–1 fellövését követően két laboratóriumi egységet küldenek fel az űrbe, hogy csatlakozzanak a központi modulhoz. A tervek szerint a kínai űrállomás építését 2022-ben fejezik be. A szóvivő nem részletezte, hogy a központi egység miből fog állni.

Ha a Nemzetközi Űrállomás (ISS) – amelynek élettartamát meghosszabbították – 2024-ben befejezi a szolgálatot, akkor az egyetlen működő állomás az űrben Kínáé lesz.

A Hszinhua kínai hírügynökség emlékeztetett, hogy 2013-ban három kínai űrhajós 15 napot töltött Föld körüli pályán a Sencsou–10 nevű űrhajón, amely sikeresen csatlakozott a Tienkung–1 (Mennyei Palota) kísérleti űrmodulhoz. A kínai űrkutatási program következő szakaszában még az idén fellövik a Tienkung-2 űrlaboratóriumot, amelyhez a Sencsou–11 űrhajó fog csatlakozni. 2017-ben pedig felküldik az űrbe a Tiencsou–1 hordozórakétát, amely ugyancsak megpróbál majd csatlakozni a Tienkung–2-höz.

A hírügynökség egy másik jelentésében meg nem nevezett forrásra hivatkozva megjegyezte, hogy Kína újra felhasználható rakéták fejlesztésén dolgozik, és már el is készült egy kínai prototípus az említett projekt keretein belül. A kínai űrkutatás fejlesztése Peking egyik elsődleges célja, Hszi Csin-ping kínai elnök pedig sürgeti azt, hogy a kelet-ázsiai ország űrhatalommá váljon.

Bár Peking hangsúlyozza, hogy űrprogramja békés célú, az amerikai védelmi minisztérium szerint a kínai űrkutatásnak katonai céljai is vannak. A Pentagon úgy véli, Kína bizonyos tevékenységei arra irányulnak, hogy megakadályozza ellenfeleit űrbéli eszközök bevetésében egy esetleges konfliktus esetén.

Peking korábban műhold elleni rakétákat is tesztelt már.