2017-ig hárommillió menedékkérő érkezhet Európába

-

Az Európai Bizottság azzal számol, hogy 2017-ig 3 millió menedékkérő érkezik az Európai Unióba – áll egy frissen közzétett gazdasági előrejelzésben.


A migrációs válság jelentős terhet jelent bizonyos tagállamok számára, legyen szó tranzit- vagy célországokról – állapítja meg a bizottság. Ugyanakkor összességében a gazdasági hatás akár enyhén pozitív eredménnyel is járhat, ami 2020-ig az eredetihez képes 0,2-0,3 százalékkal nagyobb GDP-ben mutatkozhat meg uniós szinten.

Tavaly január óta körülbelül 1,2 millióan adtak be menedékkérelmet az EU-ban. Az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex adatai szerint 2015 első három negyedévében 710 ezer határsértő érkezett. A jelentésben nem szerepel, de a Frontex már közölte: azok, akik Görögországban és Magyarországon is átlépték az unió külső határát, kétszer szerepelnek a számításokban.

A bizottság megjegyzi, hogy ha idén egymillió migráns érkezik az unióba, az a lakosság 0,2 százalékát teszi ki, miközben például Spanyolországban 1995 és 2008 között hatmillió fővel, vagyis 15 százalékkal nőtt a külföldön születettek, a bevándorlók száma. Az unióba érkező migránsok száma eltörpül a Szíriával szomszédos országok által befogadott menekültek létszáma mellett is.

Hosszabb távon az elemzés – általánosságban a migráció hatásaival foglalkozó kutatásokra hivatkozva – arról ír, hogy a nem uniós országból származó migránsok általában több bevételt termelnek az államnak, mint amennyi juttatást igénybe vesznek, és ha megfelelően integrálódnak, akkor az öregedő és zsugorodó munkaerővel rendelkező országok fenntarthatóságát javíthatják, de ha nem sikerül őket integrálni, annak éppen ellenkező hatása lehet. Azt viszont kiemeli a dokumentum, hogy a bevándorlás kicsiny vagy jelentéktelen hatással van a helyi munkanélküliségre.

A megállapításokat ugyanakkor Brüsszel szerint fenntartásokkal kell kezelni, mert a most érkező migránsokról kevés megbízható adat áll rendelkezésre, és a hárommilliós szám is puszta becslés.