2017-ben vizes vb-t rendez Budapest

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A mexikói Guadalajara lemondta a rendezést, ezért Budapest ugrik be a helyére.


Orbán Viktor miniszterelnök és Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot, miután a mexikói Guadalajara városa lemondta a rendezést pénzügyi okok miatt.


Orbán Viktor szerint ezzel Magyarország történetének legnagyobb nemzetközi rendezvényére kerül sor 2017-ben. A kormányfő kiemelte: az ország gazdasági fejlődése révén van alapja a rendezésnek, a világbajnokság nagy hasznot hozó esemény. A hazai szervezőknek pedig most az a feladatuk, hogy legalább olyan jók legyenek, mint az úszók. Ezért a rendezés szervezését külön munkacsoport segíti majd.

Marculescu elmondta: nemcsak a felnőtt versenyeket, hanem a szenior-vb-t is Budapestre hozzák 2017-ben. Négy évvel később, 2021-ben is Magyarország fővárosában gyűlnek majd össze a világ legjobbjai – a rendezést Budapest már korábban elnyerte. 2019-ben junior-vb is lesz a fővárosban.

A rendezvény helyszíne a Dagálynál tervezett uszodakomplexum lenne, amelyről Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom alapítója a VS.hu-nak elmondta:


Ha komoly pályázatot akarunk készíteni, akkor az olimpiai stadionnak és az uszodakomplexumnak az olimpiai parkban a helye. Ez pedig azt jelenti, hogy az úszó-vb helyét még időben át kéne tenni a Dagályról Észak-Csepelre.

Orbán Viktor a rendezésről szóló szerződés aláírását követő a sajtótájékoztatón elmondta: magáról az eseményről, és a fejlesztésről önálló törvényt kell elfogadni a parlamentnek, ezt követően lehet határidőket szabni.


Guadalajara egy hónapja mondta vissza a rendezést, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke és a FINA kincstárnoka akkor azt mondta a Nemzeti Sportnak:


Talán nem szerénytelenség azt kijelenteni, ha ezekben a percekben most nem önnel, hanem a FINA elnökével beszélnék, akkor 10 perc múlva közzé is tehetné a világsajtó, hogy 2017-ben Magyarország a 17. FINA-világbajnokság házigazdája.

Lájkolj minket a Facebookon!