2016: a félelem és a gyűlölet éve

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

Az év szava az idegengyűlölet, vagyis a xenofóbia a Dictionary.com amerikai szótár szerint.


A Brexit-népszavazás, a színes bőrűek elleni rendőri erőszak Amerikában, a szíriai menekültválság és az amerikai elnökválasztás voltak az év legtöbb vitát kiváltó témái, amelyek az egyes szavak iránti kiugró érdeklődésben is megnyilvánultak – mondta Jane Solomon, a Dictionary.com szerkesztője.

A 21 éves portál meghatározása alapján a xenofóbia (xenophobia): „a félelem a külföldiektől, a más kultúrájú emberektől vagy az idegenektől, és a gyűlölet irántuk".

A szerkesztők azt tervezik, hogy a szómagyarázatot kibővítik a „sajátunktól eltérő hátterű emberek szokásai, ruházata és kultúrája” miatti félelemmel vagy nemtetszéssel – magyarázta Solomon.


Migráció, fekete-fehér ellentét, Brexit, Trump


A xenofóbia két ógörög szó összetételéből származik, az előtag a xenoszból, idegent vagy vendéget, az utótag a phoboszból, félelmet, pánikot jelent – mondta. A xenofóbia kereséseinek száma 938 százalékkal emelkedett június 22. és június 24. között. A Brexit-népszavazás június 23-án volt.

A keresés ismét magasba szökött Obama elnök június 29-i beszéde után, amelyben arról akarta meggyőzni a hallgatóságot, hogy Donald Trump retorikáját nem a populizmus, hanem annál rosszabb, a xenofóbia hatja át.

Az oaklandi (Kalifornia) székhelyű Dictionary.com 2010 óta választja meg az év szavát a keresési gyakoriság, valamint a cég szerkesztőit, marketingeseit és más szakembereit tömörítő csapat véleménye alapján. A 2016-os év hangulatát tükrözi az oxfordi angol szótár választása is: szerintük az év szava a posztigazság (post-truth), amely a politikai nyelvben azt a korszakot jelenti, ahol az igazság, a tények elvesztik jelentőségüket.