2014-et a bajszok éveként emlegetik majd a mozik

Fotó: Disney / István Hajdu

-

A feldolgozások és az őrületes arcszőrzetek minden bizonnyal fontos viszonyítási pontot képeznek majd 2014 filmes egén. Többek között Bradley Cooper és Christian Bale is bajszot növesztenek, de Joaquin Phoenix sem adja náluk alább (legalábbis szőrileg). A Sin City második része, és az új Godzilla pusztítása mellett ezenkívül végre láthatjuk Charlotte Gainsbourgot beteges szexmániásként, Angelina Jolie-t pedig a Disney-mesék legfélelmetesebb boszorkájaként. Scarlett Johannsonnak csak a hangja lesz erotikus, Matthew McConaughey pedig életének egyik legkomolyabb szerepével rukkolhat elő. Levontuk az átlagot a 2014-es filmhozatalból, jövő év végén pedig megnézzük, mit hagytunk ki.


Amerikai botrány (American Hustle)

Bajusz!

Az amerikai premier óta ódákat zengenek a kritikusok a Napos oldal rendezőjének új filmjéről, az Amerikai botrányról. Lendületesnek és a vártnál is viccesebbnek találják, mi pedig már alig bírunk magunkkal, hogy David O. Russel Oscarra nagy eséllyel pályázó filmje megérkezzen hozzánk is. Ha a Bradley Coper, Christian Bale, Jennifer Lawrence, Amy Adams és Robert De Niro szereplésével készült alkotás legalább olyan jó lesz, mint O. Russel előző rendezése, akkor az alvilági kalandok dögös-vicces figurái jövő év végén rajta lesznek a filmes terméssel számot vető toplistákon. Bemutató: 2014, január 23. (InterCom)

A Nimfomániás (The Nymphomaniac) Nem lehetett nem észrevenni, hogy közeledik a betegesen vágyott orgazmusok, és aktusok filmje, A Nimfomániás. Lars von Trier rendezésének orgazmust ábrázoló plakátjait folyamatosan, csepegtetve kapta a közönség, amelyeknek lenyűgözően egyszerű marketingjét még a dán kritikusok is megirigyelték. Charlotte Gainsbourg mellett többek között Uma Thurman és William Dafoe is belekeveredik a szexfüggő sztorijába, a filmet pedig két részletben vetítik. Ez jelentheti azt, hogy így könnyebb lesz elviselni Trier zaklatott, beteg világát, meg azt is, hogy kétszer kell majd befeszített gyomorral végigülni a filmet. A nemi izgalom mellett (vagy helyett), ajánlatos ehhez hasonló tapasztalatokkal is előre számolni. Bemutató: 2014. január 16. és február 6. (Vertigo Media)

12 év rabszolgaság (12 Years a Slave) Fontos és nagy filmmel indul az új év. Sok rabszolgás filmet láttunk már, szinte nincs olyan év, amikor a témát fel ne dolgoznák. Steve McQueen rendezését viszont mégsem szabad megkerülni, a film nem csak Oscar-várományos és kritikusokat bódító, de a feketék rabszolgasorsba taszításának abszurditását hitelesen bemutató alkotás. Northup, a főszereplő, ugyanis nem csak, hogy szabadként született, de még ráadásul elismert is volt, mikor egy önkényes döntéssel fogságba kényszerítik ők a fehérek. Ahogy már a Szégyentelen vagy az Éhség esetében megszokhattuk, a 12 év rabszolgaságtól is joggal várhatjuk el, hogy elemi, ösztönös mozgató erők forrongjanak a film mélyén. Külön megjegyezendő a remek szereplőgárda (Chiwetel Ejiofor, Brad Pitt, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch) és a szintén őserőtől szétrobbanni készülő zenei aláfestés. Bemutató: 2014. január 2. (Pro Video Film & Distribution Kft.)

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Bajusz!

Matthew McConaughey már régen kilépett a bugyuta vígjátékok mágneses teréből, és igazi komoly színész vált belőle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy talán pályája egyik legnagyobb kihívását, és egyik legjobbnak ígérkező szerepét kapta meg. Jean-Marc Vallée  Mielőtt meghaltam című filmjében ő alakítja azt az AIDS-es cowboyt (Ron Woodroof), akinek 30 napot jósolnak hátra az életéből az orvosok. Az igaz történet szerint Ron nem fogadja el, hogy a nyolcvanas évek közepén nincs gyógymód a betegségére, ezért minden illegálisan, még tesztelés alatt álló gyógyszert igyekszik beszerezni. Klubot alakít, amelynek a tagjai szintén hozzáférhetnek a talán életet mentő anyagokhoz. Persze Ron Woodroofot dílerkedéssel vádolják. Vagány, kemény sztori, amelynek kedvéért nem csak McConaughey, de Jared Leto is majdnem negyven kilóra lefogyott. Arról pedig már említést sem kéne tenni, hogy itt is van egy esélyes Oscar-jelölés. Bemutató: 2014 januárjában

Nebraska Bár a film fekete-fehér, a sztori optimista. Mi több: életigenlő és szeretetteljes. Egy iszákos öregúr kitalálja, hogy nyert egymillió dollárt, mert egy előfizetett magazin jól sikerült marketinglevelében ilyesmi nyeremény lehetőségével kecsegtetik. Bár valójában szó sincs bőröndnyi pénzkötegekről, mindenki belemegy Woody játékába, a fia pedig kísérője lesz a nyereményig vezető úton. Alexander Payne filmjében Bruce Dern zseniálisan alakít. Az itthoni bemutató időpontjáról egyelőre nincs információnk.

Her

Bajusz!

Nem csak Joaquin Phoenix bajsza miatt, de a szerelmes történet eredetisége miatt is izgalmasnak ígérkezik a Her. A magányos író (Phoenix), aki nem rég vált el feleségétől, egyre intimebb és közvetlenebb kapcsolatba kerül Samanthával, az operációs rendszerrel. Spike Jonze filmje keserédes, humoros, Scarlett Johannson hangja pedig önmagában is elég erotikus, nem kell hozzá látni őt.

Az itthoni bemutató várhatóan februárban lesz.


Inside Llewyn Davis

Nemcsak bajusz!

A Coen-fivérek ismét egy olyan történettel álltak elő, melynek premierje óta hangos a filmes sajtó, és nehéz nem észrevenni, hogy a folk gitáros Llewyn melankolikus történetét már mennyire várja mindenki itthon is. A népdalénekesnek egy hetét követjük nyomon, amely idő alatt a New York-i téllel és a maga által felállított akadályokkal kell megküzdenie. Oscar Isaac és Carey Mulligan karaktereinek történetét már előre csendes mélabúval várjuk, bár lehet, hogy csak a tél, a pasztell színek, és az egy szál gitár kombója tehet erről. Bemutató: 2014. március 30. (A Company Hungary)

The Grand Budapest Hotel

Bajusz!

Ha a zseniális Holdfény Királyság rendezője, Wes Anderson ilyen címmel forgat filmet, ráadásul Tilda Swintonnal, Edward Nortonnal és Ralph Fiennesszel a főszerepben, az rosszul már nem sülhet el. A színes, őrülten vicces kinézetű figurákkal teli komédiát az amerikai mozik márciusban vetítik, úgyhogy erre a filmre még van idő várakozni.

Bemutató: 2014. március (InterCom)


Sin City: A Dame to Kill for Nyolc évet kellett várni, hogy a vérvörössel fagyasztott Frank Miller-krimi feldolgozása folytatódjon. Pontosabban, az A Dame to Kill for-ban az első rész előzményét tudjuk majd meg. Robert Rodriguez mozijában Mickey Rourke, Jessica Alba, Rosario Dawson, Joseph Gordon-Lewitt és Lady Gaga is szerepel. Az amerikai mozikban 2014. augusztus 22-én lesz a bemutató.

Godzilla Elég legyen annyi hozzá, hogy az amerikai-japán koprodukcióban készült készült feldolgozás előzetese hátborzongatóan izgalmas. Godzilla már akkora szörnnyé cseperedett a számára üres járatú évek után, hogy teljes egészében meg sem tudják mutatni a beharangozóban. A VS.hu-t is megihlette a 2014-es Godzilla mérete, termetét pedig egyéb szörnyekkel hasonlította össze.

Demona (Maleficent) Angelina Jolie a Csipkerózsikát megátkozó, kegyetlen Demona szerepében? Újabb főgonosz pszichológiai motivációinak feltárása a vásznakon? A Maleficent akár az év blockbustere is lehet, ha nem szúrja nagyon el az Avatar látványtervezéséért felelős Robert Stromberg. Ha igen, akkor viszont még a Jancsi és Juliska történetét megerőszakoló Boszkorkányvadászokhoz hasonló rettenet is lehet a Maleficentből. Bemutató: 2014 nyara

11+1

Megannyi filmet lehetne még a listába húzni. Csak említés képpen: a Dumb és Dumber 2-őt, a Mr. Banks megmentését (itt is van egy kis bajusz), a 300 folytatását is várjuk ám, de a +1 videó helyét a Transcendence érdemelte ki. Wally Pfister szürreális sci-fijében Johnny Depp valószínűleg újra komoly szerepet kapott, akinek a történet szerint az agyát a halála után áttöltik egy számtógépbe, és virtuális túlvilági életet adnak neki. Érdekesség, hogy a rendező egyébként Oscar-díjas operatőr, aki az Álmatlanságot vagy az Eredetet is fényképezte. Egyelőre csak amerikai bemutatóról tudunk, mely áprilisban lesz.