2013 legdrágább átigazolásai - Top 10

-

HÁTTÉR

A labdarúgás világpiacán egyre inkább elszabadulnak az árak, a milliárdos befektetők hóbortjai felborították az egyensúlyt és az erőviszonyokat. A 2013-as transzferek toplistájára százmillió eurós nagyságrenddel éppen csak fel lehetett kerülni.


10. James Rodriguez – 83.700.000 (euró) Akkora volt a tumultus az idei piacon, hogy James Rodriguez átigazolása szinte elsikkadt az erős mezőnyben. Pedig Kolumbiában a legendás Valderrama utódjának tartják, mégpedig maga Valderrama állt elő ezzel. Rodriguez a Portóban szerzett magának hírnevet. 2012-ben minden idők legfiatalabb játékosaként kapta meg a portugál Aranylabdát, elsősorban gyorsaságának, cselezőkészségének, kreativitásának és bombaerős lövéseinek köszönhetően. A Monaco 45 millió eurót sem sajnált érte, de ha ehhez hozzávesszük az öt évre kötött szerződése bérilletményét (évi 6 millió), annak adóterheit, az ügynöki jutalékot (3 millió) és a játékos aláíráspénzét (1,5 millió), akkor összesen csaknem 84 millió eurónál járunk. 9. Gonzalo Higuain – 88.300.000 Az argentin csatár listánk egy későbbi szereplője, Edinson Cavani helyére érkezett a Napolihoz 37 millió euróért cserébe, szerződése 5 évre szól. Spanyolországban, a Real Madridnál egyik edzője alatt sem kapta meg a maximális bizalmat, részben ezért távozott. Nápolyban viszont imádják, a góljait követő ünneplés egészen hátborzongató.


Fizetés: évi 6 millió, adóterhek 16.8m, ügynöki jutalék 3 millió, aláíráspénz 1,5 millió, ez mindösszesen 88,3 millió eurót jelent, amit Aurelio De Laurentiis klubelnöknek ki kell fizetnie. 8. Marquinhos – 94.800.000 A brazil védő mindössze 19 éves, ez azonban a legkevésbé sem zavarta a PSG-t, hogy az AS Romának kifizesse a 31 milliós vételárat. A befektetés minimum kockázatos, hiszen a középső védő alig harminc felnőtt meccset játszott Európában, mielőtt Párizsba került volna. Árcédula: alapfizetése 5 millió, ez a különböző bónuszokkal akár a duplájára is felkúszhat a következő öt év során. Aláírásáért 1,75 milliót fizetett a klub, miközben ügynöke is 2,5 millióval gazdagodott. 7. Marouane Fellaini – 96.987.250  A mikrofonhajú belga középpályás átigazolása a nyári transzferpiac egyik leghosszabbra nyúló ügylete volt. Az Everton a végsőkig ragaszkodott egyik legnagyobb értékéhez, és első körben csak nevetett a Manchester United vételi ajánlatán. Taktikája bejött, a MU végül kifizette érte a 32 millió eurós árat az átigazolási szezon utolsó napjaiban. Fellaini öt éven keresztül 7,74 milliót keres majd Manchesterben, ami adóterhekkel együtt majdnem 60 millióba kerül majd a klubnak. A játékos és az ügynöke összesen 6 milliót kasszírozott a szerződés aláírásakor. 6. Mario Götze – 114.200.000 Mario Götze átigazolási az európai piac leghangosabb és legellentmondásosabb klubváltása volt. A Bayern München közvetlenül a Bajnokok Ligája-döntő előtt jelentette be, hogy a szerződésében rögzített fix kivásárlási áron (37 millió euró) megszerezte legnagyobb ellenfele, a Borussia Dortmund játékosát. A két csapat egymás ellen vívta a BL-döntőt, amelyen Götze – sérülés miatt – nem lépett pályára. Szerződése négy évre szól, és már annak aláírásakor 7 millióhoz jutott Götze és az ügynöke, a kontraktus pedig nagyságrendileg további 10 milliót hoz majd neki évente. A váltás már önmagában elég balhés volt, de Götze képes volt megfejelni egy igen látványos trollkodással, mikor Nike-pólóban érkezett saját bemutatására, miközben az Adidas nem csupán a Bayern München szerződött partnere, de részben a klub tulajdonosa is. A húzásról sosem derült ki, hogy hátterében a Nike marketingesei állnak vagy Götze butasága.


5. Mesut Özil – 117.607.200 Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere nem arról híres, hogy szórja a pénzt az átigazolási piacon. Ezért is keltett döbbenetet, hogy 50 millió eurót sem sajnált a német támadó középpályásért. Ez egyrészt rekord az Arsenal történetében, másrészt még a Premier League-ben is felfér a dobogóra. Ennél csak két klub fizetett magasabb átigazolási díjat: a Chelsea, mikor megszerezte Fernando Torrest a Liverpooltól, és a Manchester City, mikor lecsapott a városi rivális United támadójára, Carlos Tevezre. A Real Madridtól érkező Mesut Özil szerződése öt évre szól, 40 milliós fizetését 21 millió adó terheli majd. A játékos és ügynöke 6 milliót vágott zsebre a szerződés aláírásakor. 4. Neymar – 123.993.500 A brazil csodagyerek a piac egyik legkomplikáltabb procedúráján keresztül érkezett meg Barcelonába. Átigazolási díjként csak 17 millió eurót fizettek érte a Santosnak, de a dél-amerikai klub nem egyedül birtokolja Neymar játékjogát, így további három vállalat, a DIS, a Teisa és az N&N is tartotta a markát. Mire a Barcelona végzett, további 40 millióval lett szegényebb. A játékos ötéves szerződést kapott, ez idő alatt 35 millió eurót keres majd fizetésként, ami adókkal együtt 53 millió. Emellett 1,75 millió eurót kapott az aláírásáért, további 2-t az Aranylabda-jelölésért (ezt előre rögzítették), illetve lekötöttek két barátságos meccset a Santos és a Barcelona között, melyek bevételéből 4 millió automatikusan a brazil klubot illeti. Ekkor már csak azt a 4 milliót kell hozzáadni a teljes összeghez, amelyet a Barca azért fizetett a Neymar-deal keretében a Santosnak, hogy elővásárlási joga legyen további három játékosra.


3. Edinson Cavani – 148.500.000 A Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis kihozta a maximumot legnagyobb sztárjából, mikor 64,5 millió euróra vágta meg a PSG-t. Az uruguayi center szerződése öt évre szól, és a fizetési igényét sem variálta túl: évi 10 milliót kért és kapott, ami a klubnak összesen 76,5 millióba fáj majd. Cavani már az aláírásáért is 2,5 milliót kaszírozott, miközben az ügynöke széles mosollyal zsebelt be további 5 milliót. 2. Radamel Falcao – 150.300.000 Dmitrij Ribolovljev, a Monacót pénzelő orosz multimilliárdos nem sajnált 60 milliót az Atlético Madrid erőcsatáráért, a kolumbiai Radamel Falcaóért. Az átigazolását megelőző években Falcao ontotta a gólokat klubjában, és korábban a Portónak szinte egyedül nyert Európa-ligát. A világon rengeteg szurkolónak okozott csalódást azzal, hogy a francia másodosztályból friss feljutóként érkező Monacóhoz igazolt, hiszen a transzfer mögött kizárólag a pénz állt, miközben a szakmai szempontok teljesen háttérbe szorultak. Az öt évre szóló szerződése szerint nettó fizetése összesen 70 millió euró lesz. Aláírásáért további 3,5 milliót kapott a játékos, az ügynöke pedig 7 millióval ütötte meg a jackpotot. 1. Gareth Bale – 198.810.000 2013 legköltségesebb átigazolása a walesi szélső klubváltása volt. A tárgyalások hosszú hónapokon keresztül zajlottak a két klubelnök, Florentino Perez (Real Madrid) és Daniel Levy (Tottenham Hotspur) között. Bár a kialkudott vételárat egyik klub sem erősítette meg hivatalosan, megbízható források szerint a spanyolok 100 millió eurót fizettek a játékosért.


Gareth Bale évente nettó 10 millió eurót keres majd, szerződése 2020-ig szól, adóterhekkel súlyosbítva mindez 91 milliót kóstál majd a Real Madridnak. Bale 3 milliót kapott aláírásért, ügynöke további 5-öt tett zsebre. Florentino Perez elnök ennek ellenére olcsónak nevezte Gareth Bale-t, mondván, hogy a Real Madrid ennél jóval több bevételre tesz majd szert a játékosból.


A listához a goal.com adatait használtuk fel.