2007-ben majdnem megtörtént egy Bryant-LeBron csere

Fotó: AFP / MARK RALSTON

-

A Lakers sztárja kissé frusztrált volt, amire a klubvezetés egy szupercserével kívánt reagálni. De gyorsan kiderült, hogy ez az üzlet esélytelen.


2000 és 2002 között a Los Angeles Lakers három NBA-bajnoki címet nyert Kobe Bryant és Shaquille O’Neal vezetésével. Csakhogy az óriás center 2004-ben a Miami Heathez szerződött, Kobe pedig úgy érezte, hogy magára maradt. Erőlködött, nem is ment neki rosszul a játék, de nem érezte jól magát.

„Elvesztettem a hitemet abban, amit akkor a Lakersnél csináltunk – mondta Bryant az ESPN-nek a majd’ egy évtizeddel ezelőtti esetről – Olyan voltam a csapatnak, mint egy kajajegy. Dobtam a 40, 50 pontokat, megtöltöttem a nézőteret, miközben a klub a minimumon próbálta tartani a fizetéseket, hogy ne legyen veszteséges. Akkor azt mondtam, srácok, ez így nem fog tovább menni, valamit tenni kell.”


Végül is, nem mindegy?


Az ügyvezetői székben ülő Mich Kupchak is erre jutott. Majd arra, hogy elcseréli a Lakers koronaékszerét, aki ekkor még csak 28 éves volt. Szóba jött a Chicago Bulls, ahol Luol Deng volt az egyik cserealap, ahogy a Detroit Pistons is, ott meg Tayshaun Prince lett volna az egyik adomány (egyikük sem olyan kaliber, akit egy az egyben el lehetett volna cserélni egy Kobe Bryantre).

Csakhogy Kobe-nak nem tetszett egyik ötlet sem, a Bullsos szerződés már a finisben volt, amikor Bryant közölte, hogy Deng nélkül szó sem lehet a váltásról, Detroitba pedig hat ökörrel sem tudnák elvontatni.

Ekkor jött az ötlet, hogy Kupchak bepróbálkozzon a Cleveland Cavaliersnél, a csapat sztárjáért, LeBron Jamesért. A 22 éves James ekkor már negyedik szezonját töltötte a csapatnál, ő vezette el a Cavset az első bajnoki döntőjébe (25 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanós átlagot produkált a rájátszásban) – érinthetetlennek tűnt, ahogy Kobe is. De Kupchak megpróbálta, a Cavs irodáján dolgozók szerint ő volt az egyetlen, aki valaha is bejelentkezett LeBronért a klubnál.

A Cavsnek azonban esze ágában sem volt fiatal sztárját odaadni, viszont ravaszul megpróbáltak egy másokat felajánlani Kobe-ért, amit meg a Lakers utasított vissza hangos nevetéssel. Pedig nem kellett volna ennyit fáradni.


Őrülten vicces sztorik mennek az NBA-ben


„Soha, komolyan mondom, soha nem fogadtam volna el egy ilyen cserét – tette helyre a dolgot Bryant. – Hogy én Clevelandbe menjek? Soha. Az a csapat nem szerepelt a listámon. Ami szóba jöhetett volna, az csak Chicago, San Antonio és Phoenex volt, de semmi más.”

Így aztán nem valósult meg a liga történetének egyik legnagyobb üzlete. Kobe nagy duzzogva lehozott egy szezont meccsenkénti 32 pontos átlaggal (mezőnyből 46%), és bevitte a csapatot a nagydöntőbe, ahol 4-2-re kikapott a Boston Celticstől. James 2010-ig maradt Clevelandben, és utolsó két évében bezsebelt két alapszakasz MVP-címet. 2008 nyarán aztán Bryant is örülhetett: a Lakers megszerezte Pau Gasolt, és a következő három szezont döntővel zárta a csapat, amiből kettőt megnyert. És egy érdekesség a végére a sportkvízek kedvelőinek: 2007 és 2015 között nem volt olyan NBA-döntő amelyikben Kobe Bryant vagy LeBron James ne lett volna ott.