2006 mint demokratikus év? - Visszaszólt a kormány a Freedom House-nak

-


Közleményt adott ki az Igazságügyi Minisztérium a Freedom House elmarasztaló, Magyarországot immár nem a stabil demokráciák közé soroló jelentésére reagálva. Az írták, valótlan képet fest a magyar demokráciáról a jelentés. A kormány álláspontja szerint

  • az elmúlt egy év választásai igazolták, hogy választási rendszerünk megfelelően működik: egyértelműen tükrözi a választói akaratot. A több választási rendszerben tartott választások 2014-ben igazolták, hogy nem a rendszer alakítja ki az eredményt, hanem a választók. Ugyanezt erősítették meg az időközi választások is - írja az Igazságügyi Minisztérium az ellenzéki győzelmekre (Veszprém, Tapolca, Újpest) utalva.
  • A bírósági rendszerről a kormány „a Freedom House figyelmébe ajánlja” az Európai Bíróság által 2015 márciusában közzétett, az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát, amely – európai összehasonlításban –egészen más előjelű véleményt mutat.
  • A médiaszabályozás kapcsán közölték: egyetlen ügy sem került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, és mind Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, mind a Velencei Bizottság elismerte a magyar médiaszabályozás területén elért fejlődést.
  • A Freedom House állításával szemben a Kormány érzékeli és hatékonyan fellép a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítése érdekében, ennek fő eszközei a gazdasági növekedés beindítása, a pénzromlás megállítása, a munkahelyteremtés, valamint a gyermek-közétkeztetés, írták.


Emellett bírálják az értékelést amiatt, hogy a pontszámok alapján az elmúlt tíz év csúcsának demokratikus szempontból 2006, „amikor a rendőrség tömegesen alkalmazott törvénytelen erőszakot ellenzéki tüntetők ellen, 2007-ben és 2008-ban is megismételve ezt”.

„A törvénytelen rendőri akciók miatt számos rendőrt ítéltek el, parancsnokaik ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, miközben az akkori kormányzat dicséretben részesítette, a fővárosi önkormányzat pedig kitüntette őket. Magyarország Kormánya kész és nyitott arra, hogy bármely demokráciával és emberi jogokkal kapcsolatos kérdést megvitasson, és így hozzájáruljon egy, az országról alkotott valós kép kialakításához” - írták.