2000-hez közelít a nepáli földrengés áldozatainak száma

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban, de szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal – mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul az MTI-nek, illetve az M1 tévének vasárnap reggel.


A konzul megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud.

A konzulátus az említett turistacsoporton kívül további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs – mondta el Vajda Andrea, hozzátéve, Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

A rengés a Mount Everestre készülő mászók egyik táborát is érintette. Vannak magyar mászók is a környéken, de egyelőre nem tudni, mi van velük.


A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnap reggeli összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ebből 721 a fővárosban, Katmanduban. Nepálon kívül vannak áldozatok Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben is. A közösségi oldalakon együttes erővel próbálják térképre vinni, hol kelhet el majd a humanitárius segítség.forrás: wiki.openstreetmap.org/


Nepál külföldi segítséget kért a mentéshez és a károk elhárításához. Több ország és szervezet már kilátásba is helyezte támogatását. Az Egyesült Államok egymillió dollárnyi segélyt és egy katasztrófavédelmi egység helyszínre küldését jelentette be. Az Európai Unió, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Norvégia, Franciaország, Monaco és Mexikó is segítséget ígért. Kína 62 emberes kutatócsoportot indított Nepálba. Az Orvosok Határok Nélkül Szervezet közölte, hogy vasárnap négy orvoscsoportot küld Nepálba India határ melletti térségéből.


Ferenc pápa mély szomorúságát fejezte ki a földrengés miatt, és segítséget kért a nepáliak számára.

A Google bejelentette, hogy a cég egyik vezetője, Dan Fredinburg is a halálos áldozatok között van.


Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.