2000 halott az indiai hőséghullámban

Fotó: MTI/EPA / Harish Tjagi

-

Bár elkezdett esni az eső, a hőmérséklet így sem megy 40 fok alá. Főleg a szegények esnek a meleg áldozatául.


Túllépte a kétezret az Indiában hetek óta tomboló hőséghullám halálos áldozatainak száma – közölték szombaton a helyi hatóságok. Az indiai meteorológiai hivatal közlése szerint szombaton záporesők és zivatarok enyhítettek valamelyest a két hete tartó rendkívüli kánikulán, a hőmérő higanyszála azonban így sem ereszkedett 40-45 Celsius-fok alá, és a hőség a szakemberek szerint még legalább egy napig kitart.

Indiában évről évre sokan esnek áldozatul a hőségnek – különösen a legszegényebbek közül. Az ideit felülmúló, gyilkos hőhullám azonban csak 1998-ban tombolt, amikor 2451 halálos áldozata volt a kánikulának a természeti katasztrófákat nyilvántartó nemzetközi EM-DAT adatbázis szerint.


Jelenleg továbbra is a délkeleti Ándra Prades és Telagana szövetségi államokban a legsúlyosabb a helyzet, a két szomszédos államban 1979 áldozatot szedett már a forró idő. További 17 ember a keleti Orisszában és kilenc további államban halt bele a hőségbe.

Az előrejelzések szerint a jövő héten már elérik India déli részét a monszunesők, fokozatosan előretörve észak felé. A csapadékos monszunévszak szeptember végéig tart.