200 milliós állami tanulmány, amit a netről kopiztak?

-

A Népszabadság szerint egy magyar állami vállalat sok pénzért vett 25 oldalnyi másolatot.


Csavaros ügyet ismertet a Népszabadság. A cikk szerint az egyik állami vállalat, az Atev Zrt. kétszázmillió forintot fizetett egy internetről letöltött és újrahasznosított tanulmányért. Az eladó ráadásul egy olyan szlovákiai cég, amelynek papíron egy idős budapesti jármű-villamossági szerelő a tulajdonosa és vezetője, aki a lapnak azt mondta, pár tízezer forintot kapott azért, hogy aláírjon angol és szlovák nyelvű dokumentumokat, a kétszázmilliós vételár viszont már nem hozzá került.

A szlovákiai PlayBev cég végül egy 25 oldalas tanulmányt adott le az Atevnek, amelyet minden jel szerint letöltött az internetről egy már évek óta elérhető – egyébként a derecske–létavértesi kistérségi társulás állatihulladék-kezelési projektjéhez készült – dolgozatot. Ezt aztán minimális mértékben átdolgozva adták át.

Az ügy úgy pattant ki, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) fél éve vizsgálja az állati tetemek és húsipari végtermékek feldolgozásával foglalkozó Atev 2010 és 2014 közötti gazdálkodását, a céget négy éven keresztül irányító, de tavaly ősszel indoklás nélkül kirúgott Ádor Sándor tevékenységét. A hivatal szerint az Atevnek leadott négy tanulmány, illetve a derecske–létavértesi írásmű 95 százalékban megegyezik, még az elütések is azonosak – írja a lap.