200 millióból amerikaifoci-pálya épül Székesfehérváron

-

Székesfehérváron, az egykori MÁV Előre sporttelepén épül meg Magyarország első szabványos, 120 yardos (110 méteres) amerikaifoci-pályája, amely a Fehérvár Enthroners (Koronázók) csapatának új otthona lesz.


A beruházással kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: az államtól korábban megkapott ingatlanon mindenképpen sportcélú fejlesztést terveztek, amelyet három ütemben 2017 végére fejeznek be. Az első ütemben az önkormányzat 30 millió forintos támogatásából felújítják az öltözőket és kialakítják az amerikaifocira alkalmas füves pályát.


Valami megmozdult

Bóka Viktor jegyző közölte, hogy a hároméves program mintegy 200 millió forintba kerül. Megjegyezte, hogy az Enthronersnek eddig nem volt igazi otthona, csak edzésre használták a létesítményt, de hazai meccseiket Iszkaszentgyörgyön és Sárszentmihályon játszották. Hozzátette, valami megmozdult amerikaifociban Székesfehérváron, mert a legutóbbi Super Bowlt több százan nézték meg közösen az egyik helyi bevásárlóközpontban, és a helyi klub mérkőzésein is hasonló létszámban vesznek részt a szurkolók.

Bozai István városgondnok kiemelte, a bontásra váró Sóstói Stadionból szerelnek majd székeket a lelátókra, de a korlátok cseréjét is hasonló módon oldják meg. Jelezte, hogy a jövőben egy második füves és egy kisméretű műfüves pálya is létesül, de a salakos futópályát is rendbe hozzák.


Harmadosztályú csapatnak épül

Lévai Ferenc, a Fehérvár Enthroners elnöke elmondta, hogy a klub 2007-ben alakult meg. A csapat 2010-ben érte el eddigi legjobb eredményét, akkor a Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Ligája (MAFL) Divízió II-es bajnokságában bronzérmet, míg a dunaújvárosi Gorillaz csapattal kiegészült junior együttes ezüstérmet szerzett.

A klubvezető elsődleges céljuknak nevezte a Divízió I-be (a másodosztályba) való feljutást, az utánpótlásbázis növelését. Mint mondta, a megújuló sporttelepen szeretnének a jövőben akár válogatott mérkőzéseket is rendezni.

Pál Tibor Kornél vezetőedző elmondta, hogy a felnőtt csapatot jelenleg 35 fő alkotja, míg az U19-es és U17-es együttesben 27 fehérvári fiatal sportol.