200 iszlamistával végzett bosszúból Törökország

-

Törökország az isztambuli merénylet megtorlásaként tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásaira, a támadásban 200 iszlamista fegyveres halt meg – jelentette be csütörtökön Ankarában a török kormányfő.


Ahmet Davutoglu az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy a támadásokat az elmúlt 48 órában hajtották végre a török határhoz közeli régiókban. A török hadsereg ez idő alatt ötszáz alkalommal adott le tüzérségi lövést a dzsihadistákra. Az akciók addig tartanak majd, amíg az ISIS el nem hagyja a Törökországgal szomszédos határvidéket – tette hozzá a kormányfő. Davutoglu nem zárta ki azt sem, hogy légicsapásokat hajtanak végre a szélsőségesek ellen.


A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet jelentése szerint a török tüzérség csak a szíriai határvidéket támadta. Az OSDH nem tudta megerősíteni a megölt dzsihadisták számát.

Az Iszlám Államhoz közel álló al-Amak hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a török hadsereg a szíriai Aleppótól északra gránátokkal lőtt egy falut, amelyet előzőleg elfoglalt a dzsihadista szervezet. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé, ám eddig senki sem vállalta magára a merényletet. A robbantásban tíz ember meghalt – mind német állampolgárok –, tizenheten pedig megsebesültek. Csütörtökön több százan gyűltek össze a támadás helyszínén, hogy virágokat helyezzenek el és egyperces csendet tartsanak az áldozatok emlékére.