20 millióra bírságolta a K&H-t a jegybank

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

Az MNB jogsértőnek találta az új könyvelési díj bevezetését.


A Magyar Nemzeti Bank azért büntetett, mert a Kereskedelmi és Hitelbank a kis- és középvállalkozói (kkv) számlacsomagok esetében egyoldalúan módosította a már meglévő szerződéseinél, jövő év január 1-jétől a hitelintézet bankautomatáiból (ATM) történő kedvezményes kártyás készpénzfelvételek könyvelési díját – közölte az MNB.

A jegybank továbbá megtiltotta a K&H Bank számára az új könyvelési díjjal kapcsolatos jogsértő magatartás folytatását, és kötelezte a hitelintézetet, hogy 2016. január 15-ig számoljon be a megtett intézkedésekről.

A közleményből az is kiderült, hogy az MNB ügyfélbejelentés alapján folytatta le a vizsgálatát. Hangsúlyozták: a hitelintézeti törvény szerint az ügyfelekkel korábban kötött szerződések nem módosíthatók egyoldalúan új díj, vagy költség bevezetésével. Ennek a jogszabályi korlátozásnak pont az a célja, hogy a fogyasztói, illetve a vállalati ügyfelek a szerződéskötés előtt teljes körűen megismerhessék a pénzügyi szolgáltatással járó költségeket, és azok megváltoztathatóságának szabályait.

Új díj bevezetésének lehetősége az ügyfelek érdekeinek sérelmére indokolatlanul nagy rendelkezési szabadságot biztosítana a pénzügyi intézmény számára - írták.