20 évvel ezelőtti kettős gyilkosság ügyére tesz pontot az ügyészség

-

A gyanú szerint egy libanoni férfi ölte meg az anyát és hétéves gyerekét Újpesten.


A Fővárosi Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy libanoni állampolgárságú férfival szemben – derül ki a vádhatóság közleményéből.

A vádirat lényege szerint az elkövetés idején 22 éves libanoni férfi 1996 februárjában érkezett Magyarországra. Április elejétől a sértett család Budapest, IV. kerületi otthonában szállt meg, miután befogadták őt azzal a megállapodással, hogy szállás, ellátás és némi fizetség ellenében dolgozik a családfő V. kerületi üzletében. Egy hét elteltével azonban a családfő elküldte a férfit a házából.

A vádlott mielőbb el akarta hagyni az országot, ám ehhez pénzre volt szüksége, ezért a vád szerint elhatározta, hogy a neki korábban szállást adó családtól akár erőszak útján is pénzt szerez.

Ezért a férfi 1996. április 15-én a késő esti órákban a család IV. kerületi otthonához ment, az egyik ablakot befeszítette és azon keresztül bejutott a házba. Ezután az egyik helyiségből magához vett egy kést, és azzal a nappaliban tartózkodó családanyára és hétéves kisfiára támadt. Percek alatt mindkét áldozat halott volt.

Átkutatta a lakást, onnan különböző értékeket vett magához, majd elhagyta a helyszínt. Másnap az általa eltulajdonított értékeket eladta, a kapott pénzből pedig még aznap elhagyta az országot.

A vádlottal szemben a magyar hatóságok már az elkövetés után kibocsátották az első elfogatóparancsot. Végül a nemzetközi elfogatóparancs alapján a svájci hatóságok a férfit 2014 októberében fogták el, majd a kiadatási eljárást követően 2015 februárjában adták át a magyar hatóságoknak; azóta előzetes letartóztatásban van.

A Fővárosi Főügyészség a fentiek alapján a külföldi férfit emberölés többszörösen minősített bűntettével vádolja, és vele szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását, valamint az ország területéről történő kiutasítását indítványozta a vádiratban.