20 évig tartó vakság után elesett és most újra lát egy floridai nő

-

A 70 éves asszonynak egy autóbalesetben sérült meg úgy a gerince, hogy végül elveszítette a látását. Nemrég elesett, megsérült a nyaka, és műteni kellett. A fájdalmai miatt operálták, de váratlanul visszakapta a látását.


Mary Ann Franco töténetét több mint két hete a floridai Okechobee újságja írta meg, de világhírű azután lett, hogy a brit Daily Mail is átvette.

A most 70 éves asszony kórházi munkahelyére igyekezett 1993-ban, amikor az autója megcsúszott és felborult. Akkor nem is vizsgálták meg alaposabban, majd egy hónap múlva stroke-ot kapott, amit túlélt ugyan, de a látását elveszítette. A korábbi ápolónő vaksága ellenére is folytatta korábbi életét, hónapokig vigyázott unokájára, sőt ő ápolta férjét, amikor az ágyhoz kötött beteg lett. Amikor a férje meghalt, visszaköltözött szülővárosába, Okechobee-ba, de ragaszkodott hozzá, hogy saját otthonában élhessen kutyájával és macskájával.Néhány hete Mary Ann Franco elesett, és megsérült a nyaka. Meg kellett operálni, hogy karjában és hátában csillapítani tudják a fájdalmait, csakhogy a műtét azzal a nem várt eredménnyel járt, hogy az asszony ismét lát.

Jobb híján orvosi csodaként könyvelték el az esetet, mivel senki sem tudja, hogy tulajdonképpen miért vakult meg, és azt sem, hogy mitől tért vissza a látása.

Az orvosok úgy gondolják, hogy talán az autóbalesetben az elmozdult gerinc elszoríthatott egy eret, amelyet a műtét valahogy felszabadított, így a visszatért keringés a látást is visszahozta. „De ez csak elmélet” – mondta az operációt végző idegsebész.

A nő egyszerűen csak élvezi, hogy több mint két évtized után újra látja a szeretteit, és azt nyilatkozta, hogy az autóbaleset előtt színvak is volt, ami valamiért szintén elmúlt.