20 éve vereséggel és 240 dollárral indult Serena Williams karrierje

Fotó: Getty Images / Al Bello

-

Egy 14 éves tini borzasztóan sikerült bemutatkozásával kezdődött minden idők legjobb teniszezőnőjének karrierje.


1995. október 28-án a kanadai Québec City kemény pályás tornáján mutatkozott be a profik mezőnyében Serena Williams. A 14 éves kislányról mindenki tudta, hogy a nagyok között szinte napra pontosan egy évvel korábban, 1994. október 31-én debütáló Venus húga, de a teniszvilág akkor éppen az első top 20-as játékos (Amy Frazier) elleni győzelmével a rivaldafénybe kerülő idősebb Williams lánnyal volt elfoglalva.

Serena első meccse nem is sikerült valami jól, két tükörsima szettben 6:1, 6:1-re kikapott a világranglistán akkor 149. Annie Millertől. Serena azonban már 14 évesen is elszántságát és profizmusát bizonyította, amikor így nyilatkozott a meccs után:


Pályafutása során nem sokszor kellett megízlelnie a kudarcot


„Rosszul éreztem magam a pályán, mert veszítettem. Nem úgy játszottam, ahogy szerettem volna, hanem úgy, mint egy amatőr” – idézi a történelmi találkozó utáni szavait a wtatennis.com oldal.

A mérkőzésről a győztes, Annie Miller is beszélt még az idei Ausztrál Nyílt Bajnokság előtt, amikor Serena beállítani készült (és be is állította) Chris Evert és Martina Navratilova 19 Grand Slam-győzelmet számláló rekordját.

„Jól játszottam, de azt is tudtam, hogy Serena milyen ideges lehet. Ez volt az első profi meccse, és hiába volt hihetetlenül atletikus, és látszott rajta, hogy nagy játékos lesz, mégiscsak nagy volt rajta a nyomás. Akkoriban mindenki Venusról beszélt. Nekem is van két lányom, tudom, milyen az, amikor a kisebb a nagyobb árnyékában van. El tudom képzelni, milyen nehéz szituáció volt ez” – mondta az ESPNW-nak adott interjúban.

Húsz év távlatából érdekes visszaolvasni Miller mérkőzés utáni nyilatkozatát, amikor Annak Kurnyikovát állította példaként Serena elé.

„Azt hiszem, egy celeb ellen játszottam. Ugyanolyan erős, mint bárki más a mezőnyben, de talán jót tenne neki, ha inkább még néhány junior versenyen indulna, ahogy Anna Kurnyikova is teszi, hogy megtanulja, milyen is az igazi meccsszituáció.”

Kurnyikova 12 profi szezon után vonult vissza, anélkül, hogy egyetlen WTA-tornát is nyert volna pályafutása során...


Venus és Serena Williams pályafutásuk hajnalán


Serena mindenesetre a vereséggel megkereste pályafutása első pénzdíját, 240 dollárt, és első ranglistapontját is – pontosan 1-et. Aztán eltelt húsz év, és a 14 éves kamaszlányból a valaha volt legsikeresebb teniszező lett: nyert 21 GS-tornát, összesen 737 mérkőzést, most éppen 9945 ranglistapontja van, és szerény 74 millió dollárt keresett a játékával.

Mióta 2013. február 18-án visszafoglalta a világranglista első helyét, már több mint két és fél éve ül a trónon, és nem úgy tűnik, mintha bárkinek is át akarná adni (a ranglistán második Simona Halepnek 5790 pontja van).