20 év után visszavitte a lopott kincseket a babonás tolvaj

-

Az izraeli tolvaj úgy vélte, a 2000 éves parittyakövek csak bajt hoztak rá.


A Beér-Seva-i Iszlám és Közel-keleti Kultúrák Múzeumának udvarán tette le a múlt héten a névtelen tolvaj egy üzenet kíséretében egy szatyorban az ókori kincseket, amelyeket még évtizedekkel ezelőtt lopott el – értesült a Háárec című újság.

„Ez a két római parittyakő Gamlából való, a domb lábánál lévő lakónegyedből. 1995 júliusában elloptam őket, de azóta csak rengeteg bajt hoztak rám” – állt héberül a 15 centiméter átmérőjű kövek kísérőcédulájára nyomtatva. „Kérlek, ne lopj régiségeket!” – figyelmeztetett a pórul járt és minden bizonnyal akut lelkiismeret-furdalástól szenvedő tolvaj. Az nem derült ki, milyen baj érte a tolvajt.

A múzeum igazgatónője azonnal átadta a leleteket az Izraeli Régészeti Hatóságnak, és azok visszakerültek a Golán-fennsíkon talált hasonló régiségek közé.

Bár furcsa, de nem egyedi eset ez: előfordult már, hogy lelkiismeret-furdalás miatt visszajuttattak egy 2000 éves zsidó koporsót, amelyet elrablója a hálószobájában őrzött, míg meg nem tudta eredeti rendeltetését.

Egy másik esetben pedig egy pap küldött New Yorkból egy Jeruzsálemben talált követ az izraeli régészeknek, és bocsánatot kért gyülekezete egyik tagja számára, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt nem tudott ellenállni a kísértésnek, és magával vitte Amerikába a talált kincset.