2 kilométeres kerítéssel védik a Csalagutat a bevándorlóktól

Fotó: AFP / DENIS CHARLET

-

A brit kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testülete úgy döntött, a Csalagút franciaországi bejáratához tervezett kerítésre koncentrálnak.


A brit belügyminiszter bejelentette, hogy a brit és a francia kormány a jövőben jobban odafigyel a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő Csalagút biztonságára. Theresa May ezt a brit kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülése után mondta a BBC-nek annak kapcsán, hogy a franciaországi Calais közelében táborozó migránsok közül „néhányan” átjutottak Angliába az elmúlt napokban.

A miniszter azt nem árulta el, hogy pontosan hány bevándorlónak sikerült a vasúti alagúton át elérnie az angol partot a több ezer migráns közül. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap online kiadásának értesülése szerint a brit hatóságok 148 embert fogtak el Folkestone városában, az alagút angliai termináljának közelében; a lap szerint ez az eddigi rekord. A korábbi hírek arról szóltak, hogy hétfő éjszaka mintegy kétezer menekült próbált a Franciaországot és Angliát összekötő Csalagúton keresztül Angliába jutni. A menekültek Calais-nál próbáltak behatolni a La Manche csatorna alatt húzódó alagútba.

Theresa May bejelentette azt is, hogy a brit kormány most elsősorban a Csatorna-alagút franciaországi bejáratának védelmére tervezett biztonsági kerítés felépítésére összpontosít. London 7 millió fontot (3 milliárd forintot) különített el a 2 kilométeres kerítésrendszer kialakítására. Az építkezés célja, hogy a Calais közelében összegyűlt – becslések szerint 3-5 ezer – migráns ne tudja megközelíteni az alagút bejáratát, illetve a járműszállító vasúti szerelvényekhez sorban álló kamionokat és személygépkocsikat.

A miniszter alig burkoltan bírálta az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaságot is, kijelentve: a cégnek is „megvannak a feladatai” az alagútban közlekedő vasúti szerelvények biztonságának garantálásában. A Eurotunnel szóvivője ugyanakkor indulatosan visszautasította a közvetett bírálatot, mondván: a probléma megoldása kormányzati feladat, de „úgy tűnik, hogy ez meghaladja a brit és a francia kormány erejét”.