2 halott terrorista, 7 letartóztatás – vége a hajszának Párizsban

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

  • Kora reggel fél ötkor kezdődött a rendőrségi akció Párizs Saint-Denis kerületében, ahol egy lakásban többen elbarikádozták magukat. Az akció 11 óra után ért véget.
  • 2 feltételezett terroristát megöltek a rendőrök azok közül, akik a lakásban voltak.
  • Egyikük, egy nő, robbanószerekkel töltött övet viselt; szerepéről egyelőre nem tudni semmit, de állítólag kapcsolatban állt a pénteki támadások főszervezőjével.
  • A másik halott egy férfi, akit még nem neveztek meg, de feltehetően a főszervező rokona.
  • Nincs megerősített hír sem a főszervezőről, sem a szökésben lévő másik terroristáról.
  • A Europe 1 rádió értesülései szerint a lakásban fegyvereket, robbanószereket, öngyilkos merényletekhez használt robbanó öveket és későbbi terrortámadások terveit találták meg.
  • Hét embert tartóztattak le, akiknek a személyazonosságát még nem közölték.
  • 5 rendőr sérült meg, és lelőttek egy Diesel nevű rendőrkutyát is.


Egyelőre hivatalosan nem erősítették meg a francia hatóságok, hogy miért kezdődött szerda hajnalban rendőrségi akció Saint-Denis-ben, Párizs egyik északi kerületében. A rendőrök egy lakást támadtak, amelyben többen elbarikádozták magukat.

A Reuters értesülése szerint a rendőrök információt kaptak arról, hogy terroristák támadást terveznek Párizs üzleti negyedében, a Defense területén, de ezt egyetlen médiumnak sem erősítették meg eddig.

A BMFTV úgy tudja, hogy egy nőt kerestek, aki kapcsolatban állt Abdelhamid Abaaouddal, a pénteki terrortámadások feltételezett főszervezőjével,

Az ügyészség azt közölte, hogy a rendőrök a pénteki merényletek utáni nyomozás során olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint Abaaoud is a lakásban rejtőzhet. Róla korábban úgy tudták, Szíriában bujkál.A rendőrök és a katonák gyakorlatilag megszállták a Saint-Denis központjában lévő utcákat, amelyek közelében van egyébként a Stade de France stadion is, amelynél pénteken három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A közlekedést leállították, a környéket lezárták, a lakókat pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon. Több épületet kiürítettek. A közelben lévő iskolák sem nyitottak ki szerdán.Térkép az akcióról


Még nem tudni, ki a két halott terrorista

A hatórás terrorellenes akcióban két gyanúsított biztosan meghalt – erősítették meg rendőrségi források. Egyikük, egy nő, robbanószerrel töltött övet viselt, és felrobbantotta magát.
A másik halott egy férfi, az ő személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra. Valószínű egyébként, hogy a rajtaütésben még egy terrorista meghalt, találtak ugyanis még egy holttestet a romok alatt.

Amit biztosan tudunk, hogy a Rue du Corbillonon lévő lakásban legkevesebb 5 ember rejtőzhetett el: az említett kettő, aki meghalt, és még három, akit letartóztattak. Összesen hét embert vettek őrizetbe. Öt rendőr megsérült. A terroristák agyonlőttek egy Diesel nevű rendőrkutyát.

Az ügyészség azt közölte, hogy három embert a lakásban tartóztattak le, ahol a férfi és a nő meghalt. Két másik gyanúsítottat a törmelék között találtak meg.
Ezenkívül letartóztattak két másik embert, egyikük valakinek az ismerőse, a másik, aki a lakást odaadta.

Egyikük személyazonosságát sem hozták nyilvánosságra.Lehet, hogy a főszervező még szabadlábon van

A Europe 1 rádió értesülései szerint a lakásban fegyvereket, robbanószereket, öngyilkos merényletekhez használt robbanó öveket és későbbi terrortámadások terveit találták meg.

Azt nem tudni, hogy a meg nem nevezett halott vagy a letartóztatottak valamelyike azonos-e azzal a két, korábban már megnevezett terroristával, akik rendőrségi források korábbi közlése szerint szintén a lakásban bujkálhattak.

Egyikük a pénteki véres párizsi támadássorozat állítólagos agytrösztje, Abdelhamid Abaaoud, akiről eddig úgy gondolták, hogy Szíriában van; másikuk az a férfi, aki a merényletekhez használt egyik autót és a terroristák szállásául szolgáló hotelszobát kibérelte, majd sikerült megszöknie, mert bár a francia–belga határ közelében igazoltatták a francia rendőrök egy autóban, 2 társával együtt továbbengedték. Őt vasárnap óta körözik, fényképes személyleírást is kiadva róla.

Alább a Saint-Denis-i akció képei, a párizsi terrortámadásról szóló összes eddigi cikkünket pedig ide kattintva találja meg.