2,6 milliárdos uniós támogatással tűnt el egy szociális szövetkezet

-

2600 hátrányos helyzetű munkanélkülivel kötöttek szerződést, majd amint megérkezett a pénz a foglalkoztatásukra, a szövetkezet felszívódott.


Egy országos szociális szövetkezet 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei eltűntek, munka nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, és nem tudják elérni a munkaadót – számolt be Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke sajtótájékoztatójáról a nol.hu.


Rónai György azt mondta: az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) százötven pályázó közül egyetlenként nyert egy TÁMOP-pályázaton, amelynek célja az lett volna, hogy a rászorultak visszajussanak a munka világába, és tisztességes jövedelmet kapjanak. Hozzátette: ezekből a célokból semmi sem teljesült, csak a munkaszerződéseket kötötték meg, ami a 2,6 milliárdos támogatás lehívásához kellett.

Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Jászapáti önkormányzatához jelentették be a szövetkezetet, ehhez képest a szövetkezetnek nincs elérhető irodája, nincsenek alkalmazottai, mozikban, hotelekben és közterületeken íratják alá a munkaszerződéseket. Emlékeztetett, a szövetkezet bejelentésében aktív szerepet vállalt Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere, míg a szövetkezet egyik igazgatósági tagja kormányzati informatikai szakértő. Hozzátette, mivel a szociális program irányító hatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az ügyben kérdést intéz majd Balog Zoltán miniszterhez.